IDUĆE GODINE

Izlazi knjiga poezije preminulog Iaina Banksa

18.02.2014 u 18:12

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Little, Brown u čast prošle godine preminulog škotskog književnika Iaina Banksa odlučila je objaviti još jedno njegovo djelo, zbirku poezije, što je bila autorova velika želja prije smrti, prenosi britanski Guardian.

Banks, kojega je proslavio već njegov debitantski roman 'Osinja tvornica' (1984.), preminuo je u lipnju prošle godine, dva mjeseca nakon što je objavio da ima rak u terminalnoj fazi.

Njegov izdavač Little, Brown odlučio je iduće godine obilježiti Banksov rođendan 16. veljače zbirkom njegovih i pjesama njegovog prijatelja, također SF književnika Kena MacLeoda

Banks je u svojem posljednjem intervjuu pred smrt izjavio kako bi volio objaviti zbirku poezije. Otkrio je tada da je njegov roman 'A Song of Stone' (1997.) originalno napisan kao poema, a pjesama ima i u romanu 'Use of Weapons' (1990.).

'Pjesme su rezultat očajničke potrebe da ideje koje su trebale biti dugoročni projekti budu što prije realizirane. Pokušat ću objaviti knjigu poezije prije nego me smrt sustigne. Imam ih negdje pedesetak na koje sam ponosan', kazao je Banks u svojem posljednjem intervjuu objavljenom u listu Scotland on Sunday. Otkrio je tada i da mu je cilj uvjeriti Kena MacLeoda da mu se priključi na tom projektu.

Preminuo je 9. lipnja 2013. a da mu se želja o objavljenoj knjizi poezije nije ostvarila, kao što nije uspio vidjeti objavu svojeg posljednjeg romana 'The Quarry', koji je izašao tek posthumno, krajem lipnja prošle godine.