FILMSKA PRIČA

Ivona Juka za Oscara dobila i crnogorsko državljanstvo

29.09.2015 u 16:18

Bionic
Reading

U crnogorskim medijima još se vode rasprave oko toga je li u redu to da Crnu Goru u natjecanju za Oscara predstavlja film iz Hrvatske. U tim je raspravama, a vode se među članovima izborne komisije, koja je film i predložila, izašla na vidjelo i informacija da je Ivona Juka nedavno dobila crnogorsko državljanstvo pa time ispunjava i pravila Akademije, prema kojima većinu u filmu moraju nositi državljani zemlje koja ga kandidira

Crnogorska kandidatura filma ‘Ti mene nosiš’ za Oscara ne prestaje dizati buru u crnogorskim medijima. Javno istupaju i članovi komisije koja je film odabrala za bude crnogorski kandidat, a koji su bili protiv te odluke. Njihove kritike mahom se daju podvesti pod zajednički nazivnik, a taj je pitanje kako to da je film nastao u većinskoj hrvatskoj produkciji postao crnogorski kandidat, tim više što je Jukin film bio sa 'Zvizdanom' u izboru za hrvatskog kandidata.

Tako je u tekstu koji je prije nekoliko dana objavio portal CDM dala izjavu članica selekcijske komisije crnogorskog Ministarstva kulture, redateljica Marija Perović. Ona je glasala protiv Jukine kandidature, ne negirajući vrijednost filma, no tvrdi da ne ispunjava sve kriterije nacionalnog kandidata.

‘Taj film se ne odvija u Crnoj Gori, nije sniman u Crnoj Gori, glavni autori do ne znam točno kojeg datuma u rujnu nisu bili crnogorski, jer je Juka tada dobila naše državljanstvo, i ne vidim nijedan kriterij zašto bismo se, u trenutku kada crnogorska kinematografija bilježi uspjehe izvan Crne Gore, ponašali kao filmski stvaratelji i radnici bez identiteta’, navela je Perović.

Ona napominje da je izborna komisija morala imati principijelan stav jer na ovaj način filmovi koji su manjinski podržani, a čiji redatelji na brzinu dobiju državljanstvo, uvijek mogu predstavljati Crnu Goru.

Perović kaže da uglavnom iza navodnog interesa zemlje stoji osobni interes, a da je u ovom slučaju 'mnogo poštenije da sada raspišemo natječaj 'Rentiramo našu kandidaturu za Oscara!'.

Na njezin istup reagirali su drugi članovi komisije koji izbor smatraju ispravnim. Tako Željko Sošić i Gojko Kastratović kažu da je sve po pravilima, no to ne znači da Crnogorci ne trebaju i dalje snimati svoje filmove.