VAŽNO GOSTIVANJE

Istaknuta filmska autorica Bady Minck gostuje u Zagrebu

09.02.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Luksemburško-austrijska filmašica Bady Minck, koja je diljem svijeta dosad imala više od 40 retrospektiva, predstavit će se u utorak, 11. veljače, u Zagrebu, na 'Kratkom utorku', programu zagrebačkog kina Tuškanac

Filmovi umjetnice koja prvi put gostuje u Zagrebu kreću se između animacije, eksperimentalnog i dokumentarnog, sa snažnom dozom nadrealnog, što nekad prelazi i u znanstvenu fantastiku, a prikazivani su u konkurencijama svih najvećih svjetskih festivala, Cannesu, Veneciji, Berlinu, Rotterdamu, Locarnu, Sundanceu, ističe se u najavi.

Nakon više od stotinu filmskih festivala u Zagrebu će se prikazati film 'U početku bijaše oko' iz 2003. godine, koji kritičari nazivaju remek-djelom i opisuju kao 'portret Austrije kakav bi zajedno napravili Jan Švankmajer i David Lynch'.

Na filmu je radila pet godina, odabravši od 15 tisuća razglednica austrijskih krajolika koje je skupljala po buvljacima i antiknim dućanima njih 1800, preko kojih glavni lik filma - pisac, istražuje zemlju.

Zvučne pjesme za film radili su austrijski pjesnici Ernst Jandl, Friederike Mayröcker i Bodo Hell, koji u filmu i glumi glavnu ulogu, a glazbu austrijski elektronski glazbenik Bernard (B.) Fleischmann.

O filmu je pet godina kasnije napravljena i knjiga, u kojoj 20 umjetnika, znanstvenika i teoretičara raspravlja o svim njegovim aspektima, a u Zagrebu će se prikazati s 35mm kopije, u prvom dijelu programa još tri filma.

Među njima je i prvijenac kojim se afirmirala, 'Čovjek s modernim živcima' iz 1988. godine, animirana imaginacija nikad realiziranih projekata jednog od pionira moderne arhitekture Adolfa Loosa iz 1923. koja je prikazana u Cannesu i Berlinu, a ubrzo ga je otkupio i Centre Pompidou.

Prvi dio programa donosi i film 'Mécanomagie' (1996.), u kojemu autorica koristeći stop-motion animaciju prikazuje misteriozna čovjekolika bića koji tumaraju po seoskim puteljcima i istražuje katoličko-bukoličke, kao i multikulturalne korijene Velikog vojvodstva Luksemburga.

Film 'Ljepotica je zvijer' (2005.) nadrealistička je minijatura koja se poigrava s Kafkinim 'Preobražajem' ali i s bajkom 'Ljepotica i zvijer' te djeluje između civilizacije i divljine, prirode i kulture, ljudskog i životinjskog.

Potom će uslijediti razgovor s autoricom, nakon kojega i projekcija filma 'MappaMundi' iz 2017. godine, koji je imao premijeru prije tri godine na festivalu u Sundanceu.

Animacija stotina povijesnih karata u filmu 'MappaMundi'

Umjesto razglednica Minck ovdje animira stotine povijesnih karata igrajući se s ikonografijama, jezicima i religijama iz posljednjih 950 godina ljudske povijesti, na taj način otkrivajući univerzalni princip vječne promjene.

'Kroz film nas vode kozmički kartografi koji putuju svemirom i pričaju čudnim žargonom, a kao i uvijek autorica je obratila posebnu pažnju na zvučni dio filma, za koji su se ovaj put pobrinuli beatboxeri Chakrabreaker i Ivory Parker', najavljeno je.

Bady Minck (pravim imenom Madeleine Binck) rođena je 1964. u Luksemburgu, a živi između rodnog grada i Beča. Najprije je studirala kiparstvo, a potom i eksperimentalni film. Osim režijom bavi se i drugim vidovima vizualne umjetnosti - intervencijama u prostoru, performansom, net-artom, ali i filmskom produkcijom.

Njena producentska kuća Amour Fou stoji iza filmova niza poznatih autora kao što su Margarethe Von Trotta, Virgil Widrich, Heinz Emigholz, Anja Salomonowitz i Jessica Hausner. Predaje na raznim europskim umjetničkim akademijama, a često i kurira filmske programe.