FESTIVAL HRVATSKE KULTURE

Hrvatski stripaši u Münchenu

01.07.2013 u 12:55

Bionic
Reading

U sklopu festivala 'Kroatien Kreativ 2013.' kojim se uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju predstavlja hrvatska kultura diljem Njemačke, Komikaze će s minhenskim strip kolektivom Comicaze postaviti zajedničku izložbu 'Komikaze vs. Comicaze' na Međunarodnom festivalu stripa u Münchenu od 29. svibnja do 9. lipnja 2013. godine u Glockenbachwerkstattu

Zajedničkom izložbom se nastoji ukazati na sličnosti i razlike u estetskom, kulturnom i umjetničkom pristupu stvaranju stripova između dva kolektiva. Postavljanjem djela dviju skupina iz različitih dijelova Europe u istom prostoru pokazat će se različitost stila i specifičnost tema proisteklih iz različitih iskustava autora koji nastoje etablirati strip kao umjetničku formu u svojim zemljama.

Trideset autora će se predstaviti na izložbi, a to je samo je malen dio radova objavljenih na web stranici Komikaza i u časopisu Komikaze, koji pružaju tek uvid u aktivnost Komikaza.

Katalog i izložba koju su priredile Komikaze predstavit će sljedeće strip umjetnike: Ivana Pipal, Bruno Tolić, Miron Milić, Miran Križanić, Emil Jurcan, Mance, Miro Župa, Filjio/Puma 34, Dalibor Barić, Vinko Barić, Vančo Rebac, Dunja Janković, Igor Hofbauer,Ivana Armanini i Nebojša Vuković iz Hrvatske; Aleksandar Opačić, Radovan Popović, Danijel Savović, Lazar Bodroža, Miroslav Lazendić, Seljak, Septik i Wostok iz Srbije; kao i strip umjetnike iz ostatka Europe i svijeta: Anna Ehrlemark (Švedska), Dav Guedin (Francuska), Craomana (Francuska), Konig lu q (Švicarska), Norihiro Sekintani (Japan), BLU (Italija) i Nina Bunjevac (Kanada).

Na otvorenju izložbe će biti predstavljen katalog koji je plod zajedničkog rada hrvatskog i njemačkog strip kolektiva te novi broj časopisa Comicaze uz nastup hrvatskonjemačkog benda Majmoon iz Münchena koji se već desetak godina bavi eksperimentalnom glazbom s audiovizualnom komponentom.

Međunarodni festival u Münchenu odvija se na petnaest lokacija u središtu Münchena te će ove godine ugostiti i jednog od najznačajnijih strip autora današnjice, Roberta Crumba. Na festivalu će također gostovati hrvatska strip autorica Ivana Armanini koja će imati vlastiti štand na festivalu.