Cinemamed

Hrvatski dugometražni filmovi na festivalu u Bruxellesu

26.11.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Na 20. izdanju Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu, Cinemamed, koji se održava online od 26. studenog do 5. prosinca, prikazuju se četiri hrvatska dugometražna igrana filma te jedan dokumentarni

U službenom programu posvećenom filmovima koji istražuju 'veze koje nas zbližavaju', prikazat će se dugometražni prvijenac Jure Pavlovića 'Mater', te hrvatske manjinskim koprodukcije 'Mare' Andree Štake, 'Otac' Srdana Golubovića i 'Moje jezero' Gjergja Xhuvanija. Svi spomenuti naslovi ove su godine prikazani na nizu domaćih i međunarodnih festivala, na kojima su osvajali mnoge nagrade i priznanja, podsjećaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

'Mater', koja je svjetsku premijeru imala u programu prestižnog 'Black Nights' filmskog festivala u estonskom Tallinnu, u Puli je osvojila tri Zlatne Arene, a nagradama se ovjenčala i na festivalima u Italiji, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj i drugima.

Švicarsko-hrvatski film 'Mare' Andree Štake, snimljen u Konavlima, svoj je festivalski put započeo na glasovitom Berlinalu, da bi kasnije bio prikazan na Sarajevo Film Festivalu na kojem je osvojio dvije nagrade te na nizu drugih međunarodnih festivala, među kojima je i CinEast u Luksemburgu, gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija.

'Otac' Srdana Golubovića je također svoju svjetsku premijeru doživio na Berlinalu, osvojivši dvije nagrade. Nakon hrvatske premijere na Pulskom filmskom festivalu, gdje ga je publika ocijenila s čistom peticom, bio je uvršten u 36 najboljih europskih ostvarenja koja su konkurirala za 'europskog Oscara' - nagradu Europske filmske akademije. Goran Bogdan je za naslovnu ulogu osvojio nominaciju za najboljeg europskog glumca. U istom programu je i albansko-talijansko-makedonsko-hrvatski naslov 'Moje jezero' nedavno preminulog redatelja, scenarista i producenta Gjergja Xhuvanija koji je ove godine prikazan na Balkan Film Festivalu te na Tirana Film Festivalu.

To je priča o mladiću koji živi u selu na rubu Prespanskog jezera, podijeljenog granicama triju balkanskih zemalja – Albanije, Makedonije i Grčke, a kako bi prehranio svoju obitelj, Kristo postaje krijumčar marihuane. U sklopu programa dokumentarnog filma Cinemameda prikazuje se dugometražni film Tomislava Žaje, 'Susjed', prikazan premijerno na prošlogodišnjem izdanju ZagrebDoxa, na kojem je osvojio nagradu publike za najbolji film.

Od tada je prikazan na 36 međunarodnih festivala, svoju 12. nagradu nedavno je osvojio na online izdanju festivala Aesthetica koji se inače odvija u Yorku u Engleskoj. Priznanjima se, između ostalog, 'okrunio' i na SEEfestu, Danima hrvatskog filma, Liburnia Film Festivalu i drugima Na Festivalu u Bruxellesu prikazat će se 26 dugometražnih filmova te 13 kratkometražnih.