RASVJETA KAO SKULPTURA

Hrvatski dizajner dobitnik glavne nagrade u Veneciji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.10.2013 18:34
  • Objavljeno 28.10.2013 u 18:34

Dean Skira, dobitnik nagrade Codega u Veneciji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Skira

Dizajneru rasvjete Deanu Skiri uručena je nagrada Codega u Veneciji koju dodjeljuje Illuminotronica, organizator sajma elektronike i rasvjetne opreme u suradnji s PLD-om, europskim Udruženjem profesionalnih dizajnera rasvjete

Rasvjetno rješenje poliklinike Rident osvojilo je međunarodni ocjenjivački sud koji je Deanu Skiri dodijelilo prvo mjesto u kategoriji najboljeg dizajnera rasvjete.

Kriterij za dodjelu nagrade temeljio se na uporabi LED tehnologija i energetskoj učinkovitosti komercijalnog projekta rasvjete. U Veneciji je codega, grč. odegos (vođenje), bio naziv za zanimanje nositelja svjetiljki koji je osvjetljavao put gospodi dok su se kretali noću gradom. Naime, venecijanski zakon, donesen 1450. godine, propisivao je nošenje svjetiljke svim stanovnicima kako bi se povećala vidljivost i smanjio kriminalitet.

'Svako priznanje koje se dodjeljuje našim projektima samo učvršćuje naš stav da dizajn rasvjete mora biti jedinstven za svaki pojedini prostor i za svakog pojedinog klijenta, a kreativni napor mora biti usmjeren na iskorak iz uobičajenog i poznatog', komentirao je Skira posljednji uspjeh.

Poliklinika Rident u Poreču svečano je otvorena u svibnju ove godine u prisutnosti predsjednika RH. Poznati dizajner rasvjete sa suradnikom Deanom Matikom iz tvrtke Skira predložio je nekonvencionalno rješenje osvjetljavanja poliklinike i naišao na odobravanje dr. Željka Miljanića, investitora i ravnatelja Ridenta.


Rasvjetno rješenje moralo je zadovoljiti visoke kriterije investicije i najrazličitije vizualne potrebe korisnika prostora, od klijenata do stomatologa. Dizajn rasvjete ulaznog hola rezultirao je permanentnom skulpturalnom instalacijom u stropu koja integrira rasvjetnu opremu i audio sustav.

Rasvjetno rješenje moralo je zadovoljiti visoke kriterije investicije i najrazličitije vizualne potrebe korisnika prostora, od klijenata do stomatologa. Dizajn rasvjete ulaznog hola rezultirao je permanentnom skulpturalnom instalacijom u stropu koja integrira rasvjetnu opremu i audio sustav. Dizajn instalacije nadovezao se na arhitektonsko rješenje kružnog oblika, a inspiracija je proizašla iz tzv. krugova u žitu, misterioznih pojava većinom nastalih na području zapadne Engleske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!