TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'HRT TOP 20' izgleda kao Dnevnik s videospotovima

  • 30.07.2017 u 11:32

  • Bionic
    Reading

    Jedina stvar koja emisiju 'HRT TOP 20' razlikuje od radijske emisije jest to što se u njoj prikazuju videospotovi. A jedino po čemu se razlikuje od 'Noćnog glazbenog programa', u kojemu se također prikazuju videospotovi, jest to da se povremeno na ekranu prikažu voditeljice koje najavljuju sljedeću pjesmu ili porazgovaraju s gostom. A u tim situacijama ta emisija izgleda kao Dnevnik.

    Nisam sasvim sigurna kako bi trebala izgledati dobra emisija o popularnoj glazbi s top-listom najvećih hitova. Referentna točka samo su mi emisije takvog tipa koje su se emitirale u doba dok sam ja bila mlada - dakle, dok su dinosauri zajedno s banom Jelačićem išli u osnovnu školu. 'Hit depo', 'Stereovizija', 'Hit meseca'... drugih se čak i ne mogu sjetiti, toliko se to zagubilo u bespućima povijesne neozbiljnosti. No pretpostavljam da su koncepti po kojima su bile sastavljane te emisije za današnju televiziju zastarjeli. 

    Zato na HTV-u imaju nov, suvremen i svjež koncept. Emisija s top-listom najpopularnijih pop-pjesama u Republici Hrvatskoj izgleda im kao Dnevnik. Uopće se ne šalim. Voditeljice stoje u studiju za nekim bijelim zakrivljenim pultom vrlo nalik onome u Dnevniku, iza njih je pozadina u vrlo sličnim plavim tonovima kao i u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a, a što se dinamike i koncepta emisije tiče... hja, u tome ću morati dati prednost Dnevniku. Kakav god bio i kakve nam god gluposti servirao pod informacije, definitivno je dinamičniji i raznolikiji od emisije 'HRT TOP 20'. 

    Rekoh već gore - nisam sasvim sigurna kako bi trebala izgledati emisija o najvećim hitovima domaće pop-glazbe, one emisije s kojima mogu uspoređivati 'HRT TOP 20' emitirale su se prije dvadeset ili više godina pa im format više nije primjeren suvremenom televizijskom stilu, ali kad su već, sve u duhu tog supersuvremenog TV-stila odlučili emisiju koncipirati kao Dnevnik - zašto se onda fakat ne ugledaju u Dnevnik? Recimo, štajaznam, da ubace koji prilog o nekoj pjesmi, snimanju videospota za nju, uključe javljanja tih glazbenih urednika s radiostanica koji glasaju za top-listu... Kraće rečeno, možda bi bilo dobro da u emisiju ubace nešto drugo osim pukih videospotova između kojih se pojavljuju voditeljice u studiju Dnevnika te tamo pročitaj sljedećih pet pjesama s top-liste. Eh, da, povremeno i dovedu kojeg gosta u studio - obično člana nekog benda s top-liste i onda par minuta gledamo kako se čovjek drveno i nervozno prebacuje s noge na nogu u studiju. 

    'Ispod kože' Borisa Štoka - jedan od spotova s top liste emisije 'HRT TOP 20' Autor: Aquariusrecords

    'HRT TOP 20' nije zapravo uopće televizijska emisija. On je produžena ruka radijskih emisija s top-listama, samo s tom razlikom da se u njemu mogu pogledati videospotovi za pjesme koje se na radiju mogu samo poslušati. A još povrh toga i nije riječ o nekoj dobroj radijskoj emisiji koja je nespretno presađena na televiziju. Riječ je o emisiji koju samo voditeljice koje se između spotova javljaju iz studija razlikuju od 'Noćnog glazbenog programa' pomoću kojeg HTV2 glumi 24-satni televizijski program. Sve izgleda kao najobičniji štanceraj koji se radi preko volje i samo zato što bi inače domaći glazbenici kmečali da ih se na javnoj televiziji ne zarezuje ni za crvljivu šljivu. 

    Ako je to koncept emisije o popularnoj glazbi i hitovima s top-lista koji odgovara suvremenoj televiziji, onda je suvremena televizija zbilja na samrti. Ili je barem tako s onom na Prisavlju.