INICIJATIVA 1POSTOZAGRAD

Hoće li Zagreb ikada dobiti Zagorkin sajam knjiga?

03.04.2013 u 16:35

Bionic
Reading

Volonterska platforma 1POSTOZAGRAD, koju predvodi Saša Šimpraga i koja se bavi poboljšanjem grada, već mjesecima predlaže pokretanje tjednog večernjeg sajma knjiga na tržnici Dolac, čime bi Zagreb dobio sadržaj kakav imaju svi veći europski gradovi. Zasad bez uspjeha kod gradskih vlasti, bez obzira što bi cijeli projekt koštao doslovno nula kuna, a oživio bi dio centra koji popodne pada u duboki san

Dopise su dobili svi, još na proljeće prošle godine: Grad Zagreb, Ured gradonačelnika, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Zagrebački holding, pa čak i Vijeće gradske četvrti Donji grad. 1POSTOZAGRAD se obratio svim nadležnim institucijama sa svojom jeftinom a sjajnom idejom pokretanja tjednog sajma knjiga na tržnici Dolac, naravno, u večernjim satima.

Sajam bi se u čast poznate domaće spisateljice Marije Jurić zvao Zagorkin sajam, a nudio bi uz rabljene knjige i stripove, nosače zvuka i sličan kulturni materijal, što bi moglo rezultirati oživljavanjem svima znane gradske lokacije koja je poslijepodne i navečer potpuno napuštena i donekle zapuštena.

Ideja urbanih aktivista okupljenih u 1POSTOZAGRAD jest da Dolac svakog četvrtka ili petka od 17 do 21 sat postane mjesto prodaje knjiga, čime bi 'neiskorišten javni prostor bio obogaćen novim sadržajem', kako kaže Saša Šimpraga, inače i autor vrlo korisne knjige 'Zagreb, javni prostor'. On ističe da slični sajmovi postoje u većini velikih europskih gradova, a da bi se Zagorkin sajam mogao voditi po uzoru na onaj s Britanca, na kojemu je naglasak na antikvitetima.

'Osim što je Dolac savršeno mjesto za prelistavanje knjiga na otvorenom, sva infrastruktura za organiziranje sajma već postoji. U tom smislu osnivanje Zagorkinog sajma ne iziskuje doslovno nikakva ulaganja, osim organizacijskog angažmana zaposlenika Tržnica Zagreb, koje upravljaju prostorom Dolca', objašnjava Šimpraga.

Mogućnosti razvoja Zagorkinog sajma su također velike – mogao bi postati i mjesto razmjene udžbenika pred početak školske godine ('umjesto po raznim livadama po gradu', ističu iz 1POSTOZAGRAD), s vremenom bi se vjerojatno počele organizirati i raznolike popratne aktivnosti, a možda bi postao i najtraženije mjesto za promocije novih izdanja. Aktivisti ističu i da je Dolac noću osvijetljen reflektorima te da 'postoje svi preduvjeti da se sajam osnuje odmah', i to za nula kuna.