ODLUKA IDUĆI TJEDAN

Hoće li Snježana Abramović zasjesti na čelo ZKM-a?

28.11.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Uoči Skupštine Grada Zagreba koja bi trebala potvrditi Snježanu Abramović za novu ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih, sindikat je skupštinarima poslao pismo u kojem upozoravaju na nepravilnosti u natječaju za ravnatelja ZKM-a

Članovi Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, ujedno i zaposlenici Zagrebačkog kazališta mladih Maro Martinović i Božidar Kreštak uputili su pismo članovima i predsjedniku Skupštine Grada Zagreba u kojem upozoravaju na nepravilnosti prilikom izbora ravnatelja ZKM-a. Predstavnik glumaca u Sindikatu Martinović kazao nam je u telefonskom razgovoru da im nije namjera ni za koga pogodovati, već žele da se poštuju zakoni, a to, smatraju, nije bio slučaj u provođenju natječaja za izbor ravnatelja ZKM-a.

Kako je Tportal već pisao, Kazališno vijeće ZKM-a zanemarilo je zakonske rokove prilikom predlaganja kandidatkinje Snježane Abramović za ravnateljicu, a to su učinili kako bi dočekali izmjenu Statuta ZKM-a koja je omogućila da njezina kandidatura bude valjana jer je izmijenjeni statut otvorio pravo kandidature.

'Iako su bili upozoreni od Sindikata glumaca ZKM-a i polovice članova Kazališnog vijeća, vanjski članovi Kazališnog vijeća ZKM-a (Kostadinka Velkovska, predsjednica, Katarina Pejović i Dragan Šolaja) svjesno i namjerno su se oglušili o dana upozorenja', navode u svom pismu sindikalisti.

Međutim, na (ne)pravilnost u izboru ravnatelja ZKM-a postoje dvojaka gledanja. Predsjednik Skupštine Darinko Kosor iz HSLS-a kazao nam je u telefonskom razgovoru za će glasati protiv potvrđivanja Snježane Abramović i to iz istog razloga zbog kojeg je glasao protiv izmjene Statuta. 'Statut je mijenjan za samo jedno gradsko kazalište. 'Ili neka mijenjaju za sva ili nijedno', kazao je Kosor.

Predsjednik Odbora za kulturu Skupštine Ivan Tepeš iz HSP AS tvrdi da su zatražili pravno tumačenje situacije, a dobili su ga na današnjoj sjednici održanoj iza podneva i da Snježana Abramović ima njihovo zeleno svjetlo.

Prije donošenja odluke tražili su, naime, mišljenje Pravne službe i Gradskog ureda za kulturu i sport i Tepeš kaže da su ta dva tijela ocijenila kako je u dosadašnjem izboru sve učinjeno po zakonu. Konkretno, odgoda Skupštine na kojoj se mijenjao Statut ZKM-a nije problematična u pravnom smislu, kazao nam je. 'U izmjene Statuta ZKM-a krenulo se mjesec i pol ranije, bio je u procesu donošenja, a tijekom procesa promjene statuta daje se naputak da se natječaj ne radi po starom statutu', prenio nam je Tepeš i dodao kako podržavaju odluku Kazališnog vijeća što je uobičajena praksa kada nema zakonskih nepravilnosti, a Odbor kojim predsjeda danas se uvjerio da ih - nema.

Otišao je i korak dalje i pitao pravnike ima li šanse da koji od protukandidata Snježane Abramović uloži žalbu i sruši natječaj, na što je odgovor negativan. Zaključuje da prijedlog za imenovanje Snježane Abramović koji dolazi pred Skupštinu mora još proći Odbor za statut, poslovnik i propise i Odbor za izbor i imenovanja te da će to dati konačnu garanciju pravne valjanosti. Upitno je kako će se na koncu protumačiti tih mjesec i pol rada na statutu s obzirom na to da ispada kako je netko na izmjenama revno radio usred ljeta kada je kazalište - zatvoreno.

Za tportal.hr je o ovom slučaju progovorila i članica Skupštine Margareta Mađerić iz HDZ-a koja podsjeća da su na prošloj sjednici Skupštine ukazivali na nelogičnost promjene Statuta ZKM-a, a kao i Kosor, smatra da ako se mijenja statut, mora se mijenjati svim gradskim ustanovama. Nije još odlučila hoće li podići ruku za Snježanu Abramović, a odluku nemamo ni od SDP-ovog vodećeg skupštinara Davora Bernardića koji do zaključenja ovog teksta nije dogovorio na naš upit. Kako doznajemo, na sjednici Skupštine na kojoj je izglasana promjena Statuta ZKM-a SDP nije sudjelovao u glasanju pa je prijedlog izmjene Statuta glatko prošao.