KRIZA U KAZALIŠTU

HNK Osijek u blokadi i bez intendanta

11.12.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Nakon što je izbor za intendanta zagrebačkog HNK uzrokovao višemjesečnu krizu, ista situacija događa se i u nacionalnoj kazališnoj kući u Osijeku

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio da počinje blokada rada osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u umjetničkom, statutarnom i zakonodavnom smislu jer na natječaju nije izabran novi intendant, a Grad Osijek i Županija, kao osnivači, nisu postigli dogovor o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta.

Županijska skupština, kao jedan od osnivača, za obnašatelja dužnosti imenovala je dosadašnjeg intendanta Božidara Šnajdera, a osječko Gradsko vijeće na tu je dužnost prije imenovalo Draženu Vrselju.

Na sjednici osječkog Gradskog vijeća nije prihvaćen prijedlog vijećnika HDSSB-a da se Šnajdera imenuje obnašateljem dužnosti kako bi se izbjeglo bezvlašće i kaos u HNK-u.

Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao da u osječkom HNK od sutra nema odgovorne osobe koja može potpisivati naloge za plaćanje računa i isplatu plaća, a nema ni ravnatelja drame i opere jer i njima prestaje mandat.

Upozorio je na to da je kazališna sezona u tijeku, a obaveze su čelnika HNK zaključivanje ugovora te osiguravanje kontinuiteta u umjetničkom radu.

Šišljagić je rekao da je Gradskoj upravi i Ministarstvu kulture poslao nekoliko dopisa te razgovarao s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem kako bi imenovali zajedničkog kandidata za obnašatelja dužnosti intendanta. Dodao je da je jučer 'postignuto suglasje' s dogradonačelnikom Vladimirom Hamom o tome da obnašatelj dužnosti intendanta ipak bude Šnajder, ali taj prijedlog danas nije uvršten na sjednicu osječkog Gradskog vijeća.

Ustvrdio je da se tvrdoglavost i otpor osječke gradske vlasti teško može objasniti nečim drugim, osim politikanstvom, te je ocijenio da Gradu Osijeku nije stalo do redovitog funkcioniranja HNK za kratko razdoblje, do izbora novog intendanta.


Šišljagić je podsjetio da je u Hrvatskom saboru tijekom nedavnog donošenja Zakona o kazalištima vladajuća većina odbila amandman po kojem bi u takvim slučajevima obnašatelja dužnosti intendanta mogao imenovati ministar kulture.

Poručio je osječkoj Gradskoj vlasti da je Županija, ako je u bilo čemu zapreka, u interesu kazališta spremna odreći se svojih osnivačkih prava, a Grad Osijek neka u tom slučaju u cijelosti preuzme odgovornost za financiranje HNK i imenovanje intendanta.

Dodao je da je prijedloge za sufinanciranje osječkog HNK poslao ministrici kulture Andrei Zlatar Violić i premijeru Zoranu Milanoviću te da očekuje odgovor.