UMJETNOST I INSTITUCIJA

HDLU za 150. obljetnicu priprema monografiju i obljetničku izložbu

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2018 08:40
  • Objavljeno 14.04.2018 u 08:40
HDLU

HDLU

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) ove godine slavi 150 godina osnutka i kontinuiranog rada koji pod različitim nazivima bilježi od 22. kolovoza 1868. godine, kada je osnovano Društvo umjetnosti

'Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti', ističu iz Društva.

U povodu velike obljetnice tijekom cijele godine organizirat će se prigodni događaji, koje će krajem listopada okruniti promocija monografije '150 godina HDLU. Umjetnost i institucija', urednice Irene Kraševac.

Monografija skupine autora, koju zajedno izdaju HDLU i Institut za povijest umjetnosti, donosi povijest društva u pet razdoblja, a svako razdoblje rasvijetljeno je na temeljima obrade arhivskog gradiva.

  • +8
  • +5

HDLU terasa

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tekstovi sumiraju i kritički sagledavaju objavljene podatke te donose nova saznanja i nove interpretacije događanja na hrvatskoj likovnoj sceni unazad stoljeće i pol kontinuiranog djelovanja Društva.

Monografija je bogato opremljena slikovnim prilozima, preslikama ključnih dokumenata, fotografijama postava izložaba i izložbenih prostora, pozivnicama, plakatima i naslovnicama kataloga koji svjedoče o aktivnostima Društva, među kojima i više od 1500 izložaba od 1868. do 2018.

U prilogu se nalaze popisi članova od osnutka do danas, a autorice tekstova su Tamara Bjažić Klarin, Lidija Butković Mićin, Irena Kraševac, Sandra Križić Roban, Ivana Mance, Ana Šeparović i Petra Šlosel.

'Okruženju usprkos', prigodna problemska izložba

U obljetničkoj godini postavit će se i prigodna problemska izložba 'Okruženju usprkos', prema koncepciji Branka Franceschija - od 26. listopada do 9. prosinca u Galerijama Prsten, Bačva i PM Doma HDLU.

Kao polazište izložbe o stoljeće i pol dugoj povijesti HDLU-a i 80. godišnjici Doma HDLU, nametnuo se sraz vrhunske kreativnosti i nepovoljnog društvenog konteksta, a sudbina Društva u mnogočemu može poslužiti kao metafora odnosa društva prema vrhunskom umjetničkom djelu.

Kako je najavljeno, izložba isprepliće tri linije priče o uspjehu usprkos nepovoljnom okruženju, koje će se istovremeno razvijati i prožimati u izložbenom prostoru.

Postav započinje pozicioniranjem 'Povijesti Hrvata' Ivana Meštrovića (1932.) u središte paviljona u simboličkoj gesti reminiscencije na prvu izložbu članova Društva u novootvorenom Domu i afirmaciji autorove ambicije isticanja važnosti hrvatske kulturne i političke samosvojnosti upravo u središtu mikrokozmosa kojeg je sam osmislio.

Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

Brojne mijene koje je Društvo prolazilo bile su uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj.

'Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj koje broji oko 1.900 članova, profesionalnih likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske', ističu iz HDLU-a u povodu obljetnice.

Ususret promociji monografije i otvorenju obljetničke izložbe organizirat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU, počevši od 24. travnja u Institutu za povijest umjetnosti na temu galerije PM kao mjestu za izlaganje marginalnih i efemernih pojava.

Najavljene teme su još 'Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona', 'Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU', '50 godina Salona mladih', 'HDLU u okviru projekta Artnet. Mrežni prikaz 1500 izložba kroz 150 godina djelovanja HDLU'.

Okrugle stolove moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije, a sugovornici će biti najvažniji protagonisti pojedinih tematskih cjelina.