1. - 10. rujna

HDLU: Izložba 'Planet, ljudi, skrb - to se zove odrast!'

23.08.2023 u 09:20

Bionic
Reading

U okviru Međunarodne konferencije o odrastu 'Planet, ljudi, skrb-to se zove odrast!' 1. rujna u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvara se istoimena izložba usmjerena na promjene koje društva trebaju poduzeti da bi očuvala emancipaciju i solidarnost za sve

Sukladno temama konferencije, izložba promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija, istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji logike neoliberalnog poretka, ističe se u najavi HDLU-a.

Umjetnike uključene u izložbu, otvorenu do 10. rujna, zanima modifikacija novih subjektiviteta promišljanjem zajedničkih dobara, ponovnim korištenjem, prenamjenom i dijeljenjem, kao i pokretanjem novog imaginarija kroz kolektivnu želju, radost i solidarnost, dodaje se.

Kustosica izložbe je Ana Dević iz WHW kolektiva, a na dan otvorenja održat će se i promocija knjige Françoise Vergès 'A Decolonial Feminism'.

Deveto izdanje Međunarodne konferencije o odrastu okupit će u Zagrebu od 29. kolovoza do 2. rujna preko 500 sudionica i sudionika, znanstvenica, aktivista, teoretičarki, istraživačica i kulturnih radnika iz cijelog svijeta.

Neki od glavnih govornika bit će Kohei Saito, Françoise Vergès, Roland Nkwain, Karin Doolan, Ngam, Diana Ürge-Vorsatz i Paul Stubbs.

Konferencija se realizira u partnerstvu s Gradom Zagrebom, a organizacijski tim konferencije uključuje organizacije iz Zagreba aktivne u polju znanosti, ekologije, istraživanja, aktivizma i vizualne kulture, Institut za političku ekologiju, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Multimedijalni institut (MaMa), Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Znanstvenici za klimu i kolektiv, Što, kako i za koga/WHW.