DVIJE PREMIJERE U PET DANA

Hatzeova slavna opera i Fedorom nagrađeni projekt 'Kein licht.' u HNK-u Zagreb

18.10.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u novoj sezoni premijerno će, 2. studenoga, prikazati operu 'Adel i Mara' čuvenog hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea te 'Kein Licht.', nagrađeni zajednički projekt HNK i pariške Opère Comique, koji je na programu 7. studenoga

Četveročinska opera 'Adel i Mara' jedno je od najvažnijih djela hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea, a nastala je prema romantičarskom epu 'Bijedna Mara' o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Luka Botić.

Široke melodijske linije, raspjevane arije i dramaturška napetost čine operu 'Adel i Mara' jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva koju će za HNK u Zagrebu režirati Ozren Prohić, a dirigirati Nikša Bareza, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić, poručuju iz HNK.

U glavnim ulogama su Valentina Fijačko Kobić u alternaciji s Adelom Golac Rilović u ulozi Mare i Stjepan Franetović u ulozi Adela.

Operno djelo 'Kein Licht.' (2011/2012/2017)  skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek i u režiji Nijemca Nicolasa Stehmanna. Naručila ju je pariška Opéra Comique te realizirala u suradnji sa zagrebačkim HNK-om, zatim Opérom National du Rhin, Festivalom Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, njemačkim Münchner Kammerspiele, francuskim Institutom za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, ansamblom Lucilin iz Luksemburga te festivalom Ruhrtriennale u Njemačkoj, gdje je u rujnu doživjela praizvedbu.

Jelinek je tekst za 'Kein Licht.' napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu, a projekt propituje našu pojedinačnu i kolektivnu odgovornost za ekološke i političke probleme.

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

'Kein Licht.' je premijerno prikazana i u Strasbourgu i Parizu, a nakon Zagreba, putuje u Luksemburgu i Münchenu. Opera  je dobila prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju.