TRADICIJA CABARETA

Gumbekovi dani u Histrionskom domu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 13:46
  • Objavljeno 15.03.2010 u 13:33
Gola u kavezu1

Gola u kavezu1

Izvor: tportal.hr / Autor: promo foto

Treći Gumbekovi dani, festival koji oživljava kabaretsku tradiciju, a posvećen je glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, održat će se od 16. do 27. ožujka u Histrionskom domu, najavljeno je na konferenciji za novinare

Festival otvara predstava "Ni med cvetjem ni pravice" Kazališta Pinklec, u kojoj je pod nazivom jedne od najpoznatijih Krležinih balada obuhvaćeno 16 pjesama o položaju seljaka. Adam Končić, koji uz Duška Zubalja glumi u predstavi, rekao je kako je danas bitno pokazati da umjetnici stoje uz malog čovjeka i sve nedaće koje im je donijela recesija.

Od domaćih predstava na festivalu je još obnovljeni komad "Gustl salon" Damira Šabana, koji je od premijere 1995. imao skoro 400 izvedbi te "Gola u kavezu" Teatra Moruzgva, koja je u proteklih godinu dana bila izvedena 54 puta.

Na programu su još "Podvala ludosti" splitskog HNK, nadahnuta "Pohvalom ludosti" Erazma Roterdamskoga, kajkavska satirična komedija "Skupština" varaždinskog HNK i "Stoka sitnog zuba" Kazališne družine Gemišt, u kojoj glume Vid Balog i Davor Dretar Drele

Održat će se i program "Samo za te dragi kaj" koji izvodi Zlatko Vitez i Band Histrion, te koncert Ibrice Jusića "Od Shakespearea do sevdaha", s izborom iz njegova 45-godišnjeg opusa.

Iz inozemstva dolazi beogradsko kazalište "Slavija" s predstavom "Bračni kabare", napravljenom prema tekstu Antonija Amurija "Kako ubiti suprugu i zašto", zenički Teatar "RA-MA" s predstavom "Cabaret Torch" te venecijansko "In vino recitas" Teatra dei Pazzi s djelom posvećenom vinu i ljubavi prema vinu.

U okviru festivala predstavit će se zbirka zatvorske poezije "Hladne je v peklu" novinara Tomislava Držića, bivšeg robijaša u Lepoglavi.

Gumbekovi dani završavaju s večeri sjećanja na pjesnika i tekstopisca Dragu Britvića. Tada će se i dodijeliti nagrade festivala najboljem glumcu i glumici, najboljoj predstavi te umjetniku koji se posebno istaknuo u kabaretu.

Po riječima Zlatka Viteza, hrvatska teatrologija malo spominje kabaret i u kazališnim krugovima izraz kabaretski glumac zvuči posprdno, no zanimanje za taj pučki kazališni izraz neprekidno raste i bez njega je teško zamisliti povijest novijeg zagrebačkog kazališta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi