'VELIKA KNJIGA' U RUSIJI

Gosti 25. Sa(n)jma knjige u Istri Guzel Jahina i Jevgenij Vodolazkin laureati najznačajnije ruske književne nagrade

05.12.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Dobitnicima najznačajnije nacionalne književne nagrade u Rusiji 'Velika knjiga' proglašeni su u utorak u Moskvi Guzel Jahina i Jevgenij Vodolazkin, gostujući autori ovogodišnjeg 25. Sa(n)jma knjige u Istri, koji se u Pulu sa svojim hrvatskim čitateljima dolaze družiti 12. i 13. prosinca.

Romani Guzel Jahine 'Volgina djeca' i Jevgenija Vodolazkina 'Brisben' osvojili su prvo i treće mjesto u poretku prestižne književne nagrade Velika knjiga (Big Book, Большая книга), priopćeno je pulskoga Sajma.

Riječ je o jednoj od najznačajnih i novčano najizdašnijih ruskih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 2006. godine.

Guzel Jahini, najčitanijoj književnici u Rusiji, ovo je drugi put da osvaja Veliku knjigu nakon što je prije četiri godine nagradu osvojio njezin roman 'Zulejha otvara oči'. Prvonagrađena književnica na Sajam knjiga stiže u četvrtak, 12. prosinca, s hrvatskim prijevodom romana 'Volgina djeca', otisnutim 'ispod čekića' nakladničke kuće Hena com.

Jevgenij Vodolazkin treći je put laureat Velike knjige. S romanom 'Avijatičar' 2016. godine osvojio je drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman 'Lavr', koji će premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstaviti na pulskom Sajmu 12. prosinca. Dan kasnije, 13. prosinca, stiže u Zagreb, gdje će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u 19 sati promovirati svoj novi roman 'Volgina djeca'.

Guzel Jahina pozornost svjetske književne javnosti osvojila je svojim debitantskim romanom 'Zulejha otvara oči' (2015.). Njezin je drugi roman 'Volgina djeca' (2018.) odmah nakon objave rasprodan u više stotina tisuća primjeraka te je postao najčitanija domaća nova knjiga u Rusiji. Radnja se zasniva na poveznicama iz života Jacoba Ivanoviča Bacha, učitelja iz Gnadenthala, njemačke zajednice na lijevoj obali velike rijeke, a autorica predložak za priču posuđuje iz vlastite obiteljske baštine, držeći se biografskoga supstrata svoga djeda.

Šulmajstera Bacha zatiče se u ratno, predrevolucionarno doba, kada se prilike počinju komplicirati, a u njegov život ulazi i Klara Grimm, djevojka s kojom će upoznati strast i bol. Bach će na svom životnom putu iskusiti ne samo mijene društvenih i političkih pojava, već i gubitke koji će mu usaditi strah.

Jevgenij Vodolazkin stručnjak je za srednjovjekovnu povijest. U književnost ulazi romanom 'Solovjev i Larionov', dok ga je hrvatska publika upoznala prvo preko njegova trećeg romana 'Avijatičar', u nas objavljenog također u izdanju Naklade Ljevak. Njegov roman 'Lavr' temelji se na 'fantastičnoj zamisli da se čovjeka jednog vremena transponira u drugo vrijeme, što piscu omogućava da na začudan način prikaže to novo, naše vrijeme'.

'Pripovjedač gradi uvjerljivu panoramu Europe XV. stoljeća, u kojoj je od straha od bolesti i oskudice jedino veći strah od Boga. Na distinkciji duše i historije poentira i kada uzmiče od dojma da je ruska kultura u njemu dobila svoga Umberta Eca', ističe se u najavi.

Oba autora u Puli nastupaju u sklopu novog sajamskog programa 'Slavenski đardin', nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura i usmjerenog na slavenske književnosti i kulture. Na Sajmu će s njima razgovarati rusistica i selektorica ovog programa, Ivana Peruško Vindakijević.