DOPRINOS PJESNIŠTVU

Goranov vijenac Petru Gudelju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.02.2010 12:40
  • Objavljeno 19.02.2010 u 11:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dobitnik ovogodišnjega 'Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti' je pjesnik Petar Gudelj, a nagrade 'Goran za mlade pjesnike' Irena Delonga iz Sinja za rukopis 'Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti', priopćilo je Studentsko kulturno-umjetničko društvo 'Ivan Goran Kovačić'

Nagrade će im biti uručene na svečanom otvorenje 47. Goranova proljeća u nedjelju, 21. ožujka, u Lukovdolu, navodi u priopćenju predsjednik Goranovog proljeća Tvrtko Vuković.

Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu, navodi se u obrazloženju nagrade. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke 'Ruke, suze i čempresi' iz 1956. godine do posljednje od dvadesetak zbirki poezije 'Zmija mladoženja' iz 2007.

On iskonskim zazivom i načinom pjesničkoga govora priziva u sebi pjesnika - žreca, onoga koji misli, onoga koji osjeća i, što je najvažnije, osviještena pjesnika koji dobro zna kakav trag njegovo pjesništvo proizvodi u recepcijskome registru intuitivnih čitatelja, i onih probranih i onih koji kritički tumače njegovu poeziju.

SKUD IGK

SKUD IGK

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Irena Delonga

U povjerenstvu koje je odlučivalo o dodjeli 'Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti' bili su: Branimir Bošnjak, Slaven Jurić, Miroslav Kirin, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković.

U poeziji Irene Delonge jasno se izdvaja početna točka, često uobličena i naslovom, a zatim se usmjerava prema pronalaženju pravog načina svojeg kraja, navodi u obrazloženju povjerenstvo u kojem su bili: Irena Matijašević, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar

Tu je, stoji u obrazloženju, bitno drukčije od svake pjesme 'to što je proces vidljivi, istaknutiji kao njezina struktura, kao težnja smirenju, točki zaključka, poanti, koja je i olakšanje i vrhunac napetosti ujedno: klimaks'. Iz tako duboke pounutrenosti riječi i tekstova, ističe se među ostalim u obrazloženju, događa se vatreno izbijanje volje za identitetom - ostvariti ili razoriti, izgraditi ili odbaciti, drznuti se ili podrediti.

Na natječaj nagrade 'Goran za mlade pjesnike' za 2010. godinu prispjelo je ukupno 69 rukopisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi