11. TRAVNJA

Goldstein na okruglom stolu 'Naš Jasenovac' na Festivalu tolerancije

10.04.2019 u 09:23

Bionic
Reading

Na 13. Festivalu tolerancije - JFF Zagreb održat će se okrugli stol o logoru Jasenovac i nedavno objavljenoj istoimenoj knjizi Ive Goldsteina. Na okruglom stolu u Polukružnoj dvorani Teatra &TD 11. travnja sudjelovat će Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović, a razgovor će moderirati Seid Serdarević

Monografija 'Jasenovac' Ive Goldsteina nastala je u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu. Nacionalisti, ovisno o provenijenciji, ustraju u tvrdnji da Jasenovac nije bio logor smrti, štoviše, posežu za izmišljotinom da je tek 1945. postao stratište, dok se, s druge strane, broj jasenovačkih žrtava morbidno uvećava preko svake mjere, navodi se u najavi razgovora o Jasenovcu i dodaje kako će knjigu Ive Goldsteina mnogi stoga doživjeti kao polemiku s revizionističkim ispadima.

  • +3
Ivo Goldstein Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ona to nije iz dva osnovna razloga. Prvo, revizionizam – neovisno o tome pokušava li negirati zločinačku narav ustaškog režima ili čitav jedan narod pokušava stigmatizirati kao zločinački – polemike nije dostojan. Drugo, i važnije, ovo je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva', stoji u najavi te se dodaje kako znanstvena objektivnost ne može i ne smije dokinuti moralni stav autora, niti može – osobito kada je riječ o strahotnom nacifašističkom nasrtaju koji je čovječanstvo doživjelo u Drugom svjetskom ratu – dokinuti empatiju prema žrtvama tog nasrtaja.

  • +11
U Novinarskom domu predstavljena monografija 'Jasenovac' Ive Goldsteina Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Utoliko 'Jasenovac' Ive Goldsteina nije samo fenomenologija nepojmljivih ljudskih patnji i posrnuća, nego i primjer harmonične uravnoteženosti znanstvenih i moralnih imperativa', navodi se.

Razgovor počinje u 20 sati.