IZLOŽBA U KLOVIĆEVIMA

Godine nakon raspada Jugoslavije kroz fotografije

02.04.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Fotografska izložba 'Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža' otvara se u Klovićevim dvorima 4. travnja, a donosi radove suvremenih fotografa koji su odgovorili na temu socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promjena koje su se na ovim područjima dogodile u posljednjih 20 godina

Projekt 'Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža' posvećen je istraživanju i promoviranju umjetničke fotografije na području zemalja bivše Jugoslavije nakon njezina raspada u razdoblju od 1991 do 2011.

Stručni timovi iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Prištine, Cetinja, Beograda i Skopja, na inicijativu Centra za suvremenu fotografiju Photon iz Ljubljane istražili su ulogu fotografije u praćenju, dokumentiranju i tumačenju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promjena koje su se na ovim područjima dogodile u posljednjih 20 godina.

Ratovi, razvoj tržišne ekonomije, raslojavanje društva, rastući konzumerizam, nove forme agresivnog marketinga i različiti tipovi medijske kontrole i manipulacije, promijenili su socijalni i kulturni pejzaž cijele regije.

Iako se svaki od autora i autorica bave različitim segmentima tih promjena, u zbiru tih radova može se iščitati potreba za konačnim suočavanjem sa temama od kojih naše društvo bježi te da se ukaže na aktualne probleme i njihove uzroke.

Zahvaljujući specifičnom vremenskom rasponu, izložba suprotstavlja umjetničke refleksije i izraze različitih generacija od kojih su neki iskusili život u razdoblju prije raspada zajedničke države dok su drugi stvarali isključivo u novom društvenom kontekstu.

Početna točka mnogih radova postavljenih na izložbi je odnos starog i novog, zapis postupnih promjena na pojedinom mjestu i posljedice ideologija na širi društveni i fizički pejzaž.

Izlažu: Domagoj Blažević, Boris Cvjetanović, Qëndrëse Deda, Andrej Đerković , Marko Ercegović, Tomaž Gregorič, Majlinda Hoxha, Astrit Ismaili, Robert Jankuloski, Genc Kadriu, Amer Kapetanović, Silvestar Kolbas, Srđan Kovačević, Borut Krajnc, Nenad Malešević, Goran Micevski, Duško Miljanić, Bojan Mrđenović, Paula Muhr, Oliver Musovik, Vigan Nimani, Ana Opalić, Lazar Pejović, Darije Petković, Ivan Petrović, Marija Mojca Pungerčar, Vojo Radonjić, Jasenko Rasol , Bojan Salaj, Tarik Samarah, Mirjana Stojadinović, Viktor Šekularac, Dejan Vekić, Sandra Vitaljić, Borko Vukosav, Milena Zarić, Ivan Zupanc i Antonio Živkovič.