CIKLUS METROPOLITAN

Godina u znaku Verdija i Wagnera

12.10.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Nova sezona opernih prijenosa iz njujorškog Metropolitana u Lisinskom započinje ove subote jednim od popularnijih komičnih naslova operne literature, Donizettijevim 'Ljubavnim napitkom'

Kao i prošle sezone koju je otvorio drugi Donizettijev operni naslov, 'Anna Bolena', solističku postavu nanovo predvodi slavna ruska sopranistica Anna Netrebko u ulozi Adine.

U prvom uživo prijenosu sezone pridružuju joj se tenor Matthew Polenzani kao Nemorino, bariton Mariusz Kwiecien kao Belcore te Ambrogio Maestri kao doktor Dulcamara. Prema prvim kritikama, nova produkcija Bartletta Shera naišla je na podijeljene kritike. Naime u romantičnom djelu se iza prividne lepršavosti radnje i glazbe nalazi jedan od reprezentativnih primjera belkantističkog stila te je većina kritika navela poprilično uspjele vokalne interpretacije solista, a grandiozne režijske intervencije u šarmantni i dopadljivi operni naslov doživjele su bitno hladniji prijem.

Budući da se u 2013. slave 200. godišnjice rođenja skladatelja Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera, njihovi naslovi će očekivano dominirati repertoarom opernih kuća diljem svijeta. Verdi će u ovoj sezoni biti zastupljen s čak četiri naslova, dvije reprizne produkcije 'Otella' i 'Aide' te novim produkcijama 'Krabuljnog plesa' i 'Rigoletta'.

Nakon Wagnerove tetralogije 'Prsten Nibelunga', prikazane u posljednje dvije sezone u režiji Roberta Lepagea, Metropolitan priprema novu produkciju 'Parsifala' s Jonasom Kaufmannom u naslovnoj ulozi.

Kao izvjesni nastavak prošlogodišnje premijere 'Anne Bolene', u aktualnoj sezoni zakazan je i prijenos druge Donizettijeve opere s temom engleskog dvora, 'Marie Stuarde' s Joyce DiDonato.

Među premijernim naslovima tu je djelo britanskog skladatelja Thomasa Adèsa 'Oluja', na predlošku Shakespearovog djela u režiji Roberta Lepageaa među repriznim naslovima pažnju svakako privlače Mozartova opera seria 'Titus' te Berliozovi 'Trojanci'.

Sezonu prijenosa zatvara nova produkcija Handelovog 'Julija Cezara' s Natalie Dessay.