'ODBROJAVANJE'

Studenti zagrebačke Akademije na Igrama izveli predstavu posvećenu dubrovačkim svadbama

02.08.2018 u 09:55

Bionic
Reading

Projekt 'Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem', u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara, koji obrađuje dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića s temom pirnih drama, te istražuje svadbene običaje suvremenog Dubrovnika, premijerno je izveden u srijedu navečer na tvrđavi Minčeta u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara

U izvedbi projekta sudjeluju studenti Odsjeka glume zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti (ADU). Riječ je o drugom premijernom dramskom naslovu ovogodišnjih 69. Igara i plod je suradnje festivala s ADU u Zagrebu.

  • +29
Premijera projekta 'Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Studenti su u proteklom razdoblju jednom tjedno slušali predavanja stručnjaka urbanizma i kulturne povijesti Dubrovnika, redatelja koji su govorili o povijesti ambijentalnog teatra, ali i stručnjaka za temu pirnih drama, kao i vjenčanja sadašnjice. Potom su realizirali projekt u tri dijela i na tri lokacije, temeljen na zasadima renesansnih pirnih komedija, ali se bavi i Dubrovnikom kao europskom pirnom destinacijom.

Redateljica Marina Pejnović iskazala je zadovoljstvo što je projekt konačno doživio svoju premijeru.

'Nadam se da će ova predstava biti prihvaćena, ali i da će glumci imati snage dati sve od sebe, budući da igraju dvije predstave za redom svaku večer. Riječ je o mladim glumcima i drago mi je što su dobili lijep pljesak publike', rekla je Pejnović.

Redateljica Lea Anastazija Fleger istaknula je svoje zadovoljstvo premijerom, a posebno odličnom reakcijom publike. 'Mislim da je publika reagirala čak i bolje nego što smo mogli očekivati. Svakako se veselimo daljnjim izvedbama', izjavila je Fleger.

  • +53
'Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem', fotografije s probe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Autorski tim uz redateljice Leu Anastaziju Fleger, Marinu Pejnović i redatelja Hrvoja Korbara čine Zdravka Ivandija Kirigin (kostimografija i scenografija), Nikolina Rafaj i Nina Bajsić (dramaturgija), Ema Crnić (scenski pokret), Ana Fucijaš (asistentica kostimografa), Romana Brajša (produkcija), Doris Šarić Kukuljica (prijevod teksta na suvremeni dubrovački i jezična savjetnica) i Matko Sršen (prijevod teksta na starodubrovački), a projekt izvode studenti Odsjeka glume ADU Zagreb Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman.

Projekt 'Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem' će na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama biti izveden još 2. i 3. kolovoza.