'CIRKUS DESTETIKA'

Glazbena paranoja u Rijeci

20.07.2010 u 10:12

Bionic
Reading

U sklopu Riječkih ljetnih noći premijerno će biti izvedena predstava 'Cirkus Destetika' 20. srpnja u 21.30 na riječkoj plaži bivšeg hotela Park

Predstava žanrovski podcrtana kao glazbena paranoja nastala je prema djelima Daniila Harmsa u režiji poznatog makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog te u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i gostiju.

Prema riječima redatelja Aleksandra Popovskog, 'Cirkus Destetika' cirkus je koji će pokazati malo vještina, a puno sudbina i sastavljen je od triju dijelova. 'Prvi dio odvija se na kopnu, drugi pod vodom, a treći idemo kući', kaže redatelj. S druge strane, dramaturginja predstave Magdalena Lupi ističe: 'Okvir 'Cirkusa' koji smo redatelj i ja odmah na početku postavili jest metafora svijeta koji je odavno postao cirkus, a mi sami smo u tom cirkusu krotitelji, plesači na žici, klaunovi, snagatori i žongleri vlastitog života.' Prema saznanjima dramaturginje, ovo je prvi put da se Harms radi u jednom institucionalnom kazalištu.

Dodajmo, ideja cirkusa vidljiva je i u scenografskom rješenju - cirkuskom krugu unutar kojega će biti smještena – publika.

Glazbu za predstavu potpisuje makedonska skupina Foltin. U glumačkoj ekipi su: Zdenko Botić (Ravnatelj cirkusa), Tanja Smoje (Plesačica na žici), Anastazija Balaž Lečić (Žonglerka), Marija Tadić (Krotiteljica), Igor Kovač/Ozren Grabarić (Trapezist), Damir Orlić (Klaun) i Jasmin Mekić (Snagator).