RASPRAVA U SPLITU

Galerija umjetnina bit će proširena na bedem Cornaro

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 03.02.2011 16:00
  • Objavljeno 03.02.2011 u 12:33
Krstulovic Kusin Majstorovic 66

Krstulovic Kusin Majstorovic 66

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je prezentacija i javna rasprava o projektu dogradnje Galerije umjetnina. Domaćin i moderator prezentacije bio je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića

O projektu je govorio Božo Majstorović, ravnatelj Galerije umjetnina posljednjih 12 godina, koji je u prvi plan prezentacije stavio treću fazu proširenja na bedem Cornaro. Gošća tribine Vesna Kusin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori, naglasila je da je potrebno da kreator uspješnih prvih dviju faza Galerije umjetnina završi i treću. 'Ovo nije tribina protiv, ovo je tribina za', zaključila je Vesna Kusin.

Treća faza dogradnje Galerije umjetnina u Splitu bi se trebala izvesti na bedemu Cornaro, najbolje očuvanom bedemu iz 17. stoljeća. Predviđena je gradnja depoa, velike galerije i otvorenog parka sa skulpturama. Andro Krstulović je prezentirao vrijednost tog segmenta splitske baštine i emotivno zaključio: 'Ako padne bedem, pada i grad Split, i to je kraj koncepta očuvanja baštine. Bedemi su izgrađeni i natopljeni krvlju i znojem branitelja ovog grada u vrijeme Kandijskog rata.'

O Galeriji i sadašnjem ravnatelju Boži Majstoroviću nekoliko rečenica još su rekli Vanja Babić, voditelj Galerije Matice hrvatske, likovni umjetnik Matko Trebotić i Loren Živković Kuljiš, docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Premda je na početku javne rasprave naglašeno da će se govoriti o trećoj fazi dogradnje Galerije umjetnina, nametnula se tema izbora novog ravnatelja te institucije i poznati skandal. Nedavno je, suprotno mišljenju struke i unatoč brojnim kritikama javnosti, za mjesto novog ravnatelja predložen splitski slikar Josip Botteri Dini. To je bio zaključak javne rasprave na kojoj nije bio nitko od gradskih vijećnika, a interese većine u Gradskom vijeću i Kerumovog HGS-a zastupala je pročelnica za kulturu Maja Munivrana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi