MEDIJI I ZASTRANJENJA

Fritzlov podrum kao umjetnička instalacija

14.09.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon što je redatelja Huberta Kramara inspirirao za kazališnu predstavu 'Pansion Fritzl', slučaj austrijskog monstruma Josefa Fritzla nadahnuo je i umjetnika Nicolasa Rustona pri stvaranju instalacije 'Euphoria'

Djelo pod nazivom 'Euphoria' umjetnika Nicolasa Rustona prikazuje podrum u kakvome je Josef Fritzl godinama držao zatočenu svoju kćer kao pornografski filmski set. Uz prevladavajuću ružičastu boju posteljine, balone i igračke, Fritzlov podrum u viziji Nicholasa Rustona opremljen je mikrofonom, kamerom i televizorom.

Iako njegovu instalaciju kritičari smatraju marketinškim trikom, umjetnik kao osnovnu ideju djela navodi istraživanje seksualnih zastranjenja i uloge masovnih medija, prenosi BBC. 'Seksualni dio priče o Josefu Fritzlu prodan je kao roba, što dobro dočarava kako funkcionira današnji svijet', rekao je Ruston .

Ponajviše ga fascinira što su potomci Elisabeth i njezina oca jedini uvid u vanjski svijet dobivali putem televizije i masovnih medija, kojih su po rasvjetljenju slučaja i sami postali dio.

Instalacija je dio izložbe 'De$ire' postavljene u londonskoj galeriji Holster Projects.

Josep Fritzl je 24 godine silovao i držao zatočenu svoju kćer Elisabeth, a iz te incestuozne veze rođeno je sedmero djece. U ožujku ove godine osuđen je na doživotnu robiju. Slučaj je već nadahnuo redatelja Huberta 'Hubsija' Kramara za predstavu 'Pansion Fritzl'.