PREMIJERA

Franka Perković vraća se u ITD režijom teksta Ivane Sajko

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 09.01.2017 11:55
  • Objavljeno 09.01.2017 u 11:50
  • +3

To nismo mi, to je samo staklo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

Umjetnička organizacija RUPER u suradnji s Teatrom &TD početak ove godine obilježit će premijerom predstave 'To nismo mi, to je samo staklo' nastale prema istoimenom tekstu Ivane Sajko. U režiji Franke Perković te dramaturgiji Ivana Penovića i Saše Božića predstavu će izvesti mladi glumice i glumci Tena Nemet Brankov, Tina Orlandini, Matija Čigir i Bernard Tomić. Premijera je zakazana za 12. siječnja.

Tekst 'To nismo mi, to je samo staklo' obuhvaća posljedice, odnosno valove ekonomske krize koji su iza sebe ostavili golemu hrpu ničega, uznemirenje koje je proizvelo bezbroj pitanja koja ne daju odgovore, nego čuđenje, a potom alijenaciju od društva i alijenaciju društva samoga. Takve promjene u ravnoteži prošlosti kao ostavštine i budućnosti kao mladenačkog potencijala najviše se očituju na razini obitelji, odnosno odnosu djece i njihovih roditelja te okoline koja ih definira, navodi se u najavi.

Franka Perković režijom se ove predstave nakon više od deset godina vraća u Teatar &TD, a o radu na novom projektu kaže: 'Predstava govori o nekim nesretnim temama koje svi jako dobro poznajemo, o vremenu tranzicije i ekonomskog sloma kroz perspektivu četvero mladih ljudi'. Odlučili smo se za postav u dvorani SEK Teatra &TD Studentskog centra u Zagrebu upravo zbog specifičnog intimnog i pomalo klaustrofobičnog osjećaja koje ta dvorana pruža. Jako smo se dobro zabavljali radeći ovu predstavu i bez obzira što govori o, kao što sam rekla o nekom nesretnom vremenu, mislim da je predstava zapravo zabavna i bilo bi lijepo da publika to prepozna.'

'Ivana Sajko je u svom karakterističnom načinu pisma, jedne vrste poetskog angažmana, detektirala neke recesijske teme prošlog i ovog stoljeća, usput nas provozala i poviješću filma i 'poviješću svega i svačega', a mi smo tom tekstu na određen način suprotstavili jednu novu izvođačku kvalitetu, jednu novu izvođačku energiju generacije mladih ljudi koji su studenti ili su tek završili Akademiju. Želja nam je predstaviti ih kao neku novu generaciju hrvatskih glumaca', istaknuo je dramaturg predstave Saša Božić

'Smatramo da su oni trenutno najbolji izbor za izvođenje ovog teksta jer oni su u biti ti koji su proživjeli to vrijeme o kojem tekst govori , na svoj specifičan način - oni nisu samo djeca tranzicije, oni su također djeca rata i oni su, kao što sam tekst kaže, budućnost ove zemlje', naglasio je dramaturg Ivan Penović.

Reprizna izvedba na rasporedu je 13. siječnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!