PRIZORI IZ UNUTRAŠNJOSTI

Fotografije nastale camerom obscurom u ustima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.06.2012 11:54
  • Objavljeno 21.06.2012 u 10:51
camera oralis 01

camera oralis 01

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovićevi dvori

U Galeriji Klovićevi dvori, u sklopu ciklusa Snapshot/Brzo okidanje, otvorena je izložba slovenskog umjetnika Uroša Abrama 'Body. Made in me'
Klovićevi dvori

Klovićevi dvori

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovićevi dvori

Održana prošle godine od 30. rujna do 27. studenog u bivšoj samostanskoj crkvi u Kostanjevici na Krki u Galeriji Božidar Jakac izložba je plod istraživanja osnovnog fotografskog postupka s camerom obscurom.

Naslovom ironizira industrijsku proizvodnju predmeta za masovnu potrošnju i naglašava posebnost i neponovljivost slike.

Improvizirajući cameru obscuru u svojim ustima Abram ih pretvara u fotografsko oruđe koje bi se slikovito moglo nazvati 'camera oralis'.

Njihovom upotrebom eliminira se problem rezolucije, a rezultat tako duge ekspozicije su fotografije ekspresivnih deformacija, ublaženih kontura, bez detalja.

'U vremenima drastičnih promjena u našem odnosu prema tijelu i shvaćanju tijela, u kojima medij fotografije obilno ispunjava modnu i zabavnu industriju, akt je postao možda i najproblematičniji žanr u fotografiji u kojem je slika tijela posebno osjetljiva. Plastična kirurgija, kloniranje, tehničke naprave koje vrše funkciju dijelova tijela, mehanizirani androidi i mehanički dograđena tijela junaka znanstvene fantastike i virtualne stvarnosti potiču pitanje postoji li više uopće tijelo kakvo smo poznavali. Iz tog kaosa i nesigurnosti Abram radi svoj put do tijela kroz svoje vlastito tijelo', stoji u najavi izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 15. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi