MSU, Subota

[FOTO] Autori izložbe 'Šuma To Go' pozivaju na vodstvo kroz postav koji se bavi jednim od najvećih problema današnjice

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.01.2022 13:45
  • Objavljeno 05.01.2022 u 13:45
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

Zajednički hod kroz postav s autorima Azrom Svedružić i Demirelom Pašalićem održat će se u subotu, 8. siječnja 2022. u 12 sati u MSU Zagreb

Dana 16.12.2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je multimedijska izložba 'Šuma To Go' autora Demirela Pašalića i Azre Svedružić koja se proteže cijelim prostorom za povremene izložbe na prvom katu muzeja. Izložba ostaje otvorena do 9. siječnja u 18 sati, a posjetitelje će kroz postav, uz neformalan razgovor i simbolično zatvaranje, provesti sami autori ovu subotu, 8. siječnja u 12 sati.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

'Šuma To Go', što u slobodnom prijevodu znači šuma za ponijeti, referira se kako na problem deforestacije lokalnih prirodnih staništa šuma, tako i na potrošačku kulturu u kojoj nam želje i potrebe postaju sve veće, a prirodni resursi koji bi iste trebali zadovoljiti - sve manji.

'Izložba Šuma To Go prikaz je jednog osjećaja, snažne emocije samih umjetnika na deforestaciju šume u našoj neposrednoj okolini, i stanje općeg ignoriranja tog problema. Ne izazova, problema. Sama tema izaziva duboke osjećaje, od srama radi vlastitog neznanja do bijesa radi razmjera bespotrebnog uništavanja. A na koncu tu je i divljenje samoj prirodi, njezinim fenomenima i ljepotama, te tuga radi upitne budućnosti tih prirodnih staništa. Ima li budućnosti ako nastavimo s nebrigom i lošim ponašanjem spram prirode? Ne trebamo li živjeti u skladu s njom kako bismo budućim generacijama omogućili da također uživaju u njezinim blagodatima? To pitanje treba biti bitno svima, jer ne radi se o individualnom, već o kolektivnom problemu. Unatoč tome, brojne osobe, uključujući autore i suradnike izložbe, nisu bile svjesne tog problema dok su primjerice hodale šumom, rekreirale se ili samo boravile u prirodnom okruženju', izjavila je kustosica izložbe i voditeljica eksperimentalno-istraživačkog odjela MSUa Ana Škegro.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

Izložba se sastoji od 12 kompozicija koje sačinjavaju 389 fotografija, 9 videoradova, više desetaka objekata, konceptualnih, multimedijalnih i ambijentalnih instalacija sve zajedno složenih u organski umreženu cjelinu koja gradi priču kroz svojevrsnu inscenaciju prolaska kroz suvremeni pejzaž.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

'Šuma To Go otvara dijalog o tome kako gledamo i što vidimo, o pejzažu kao estetskom pojmu usko vezanom uz etičku valorizaciju percepcije, ali i o odnosu prema prirodi, odmicanju od eksploatacije i komodifikacije. Ova izložba je i osobno emotivno putovanje u simbolično srce šume, izložili smo i bol i bijes zbog zatečene devastacije, ali i transformativno iskustvo koje smo ponudili kao stvarnu i optimističnu promjenu', poručili su autori Azra Svedružić i Demirel Pašalić i pozvali zainteresirane na zatvaranje izložbe te zajednički hod kroz postav u subotu, 8. siječnja 2022. u 12 sati u MSU Zagreb.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Demirel Pašalić

Autorski tim čine umjetnici i autori postava Demirel Pašalić i Azra Svedružić, kustosica Ana Škegro te suradnici Silvija Stipanov, Goran Vlašić, Mario Borščak, Toni Babarović i Sanja Kuzmanović. Projekt se realizira u produkciji MSUa u suradnji s udrugom Ganz nova kultura promjene, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova.

Izložba je otvorena do 9. siječnja, radnim danima od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati. Za posjet muzeju potrebna je važeća EU digitalna Covid potvrda ili drugi odgovarajući dokaz propisan Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!