NOVI JUŽNI ZAGREB

Film o društvenom vizionarstvu i intelektualnoj amneziji

17.09.2015 u 14:47

Bionic
Reading

U dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 22. rujna pretpremijerno će biti prikazan novi eksperimentalni film 'Novi Južni Zagreb' koji promiče propitivanje naslijeđa društvenog vizionarstva, preciznije socijalističke i modernističke utopije, nasuprot raširenoj intelektualnoj amneziji zemalja u tranziciji

Vizija Zagreba preko rijeke, koju su arhitekti i urbanisti Vlado Antolić, Stjepan Hribar i Josip Seissel zamišljali već prije Drugog svjetskog rata, tema je projekta 'Zamišljene budućnosti' (Imaginary Futures) u sklopu kojeg je nastao kratki eksperimentalni film 'Novi Južni Zagreb', za koji scenarij i režiju potpisuje Darko Fritz, a produkciju Ivana Marinić Kragić iz Filmske udruge Motion.

'Novi Južni Zagreb' kratki je eksperimentalni film o vizijama budućnosti, prikazanim kroz razvoj urbanizma Novog Zagreba. Autor filma, Darko Fritz, u filmu koristi arhivske snimke Novog Zagreba od 1950-ih do danas te računalno generirane prikaze djelomično ostvarenog idejnog rješenja urbanističkog plana i faze njihovih ostvarenja.

Polazišna točka, to da je film općenito upravo struktura vremena, ujedno propituje vizije budućnosti na realnom primjeru Novog Zagreba s jedne strane te same strukture filma s druge.

Film promiče propitivanje naslijeđa društvenog vizionarstva, preciznije socijalističke i modernističke utopije, nasuprot raširenoj intelektualnoj amneziji zemalja u tranziciji.

Eksperimentalni film 'Novi Južni Zagreb'

Program u dvorani Gorgona kreće u 19 sati, u 19.30 slijedi razgovor s autorom Darkom Fritzom, koji će moderirati Hrvoje Turković, a od 20 sati u predvorju MSU-a svira DJ Labosh.

Istodobno s premijerom filma prikazat će se trokanalni videorad pod nazivom 'Panorama' (In situ) od 22. rujna do 9. listopada na Medijskoj fasadi MSU-a. Rad je snimljen iz zraka, na lokaciji iznad Medijske fasade MSU-a, i nalazi se u centru Novog Zagreba, a pogled se širi na cijeli Zagreb iz zračne perspektive.

Medij filma, pokretnih slika, shvaćen je kroz dimenziju strukture vremena. Videotriptih pod nazivom 'Panorama', korišten za Medijsku fasadu, prikazuje panoramsku snimku Novog Zagreba iz 2014, snimljenu dronom, uz računalno generirane prikaze zamišljenog i djelomično ostvarenog idejnog rješenja urbanističkog plana. U filmskoj montaži korišteni su isključivo algoritmi magičnog kvadrata sedmog reda (Venerin kvadrat).