najbolji igrani film

Film 'Krhko' Tomislava Šobana pobjednik ovogodišnjeg STIFF-a

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 11:00
  • Objavljeno 01.12.2020 u 11:05
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Film 'Krhko' Tomislava Šobana proglašen je najboljim igranim filmom na ovogodišnjem, 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), na kojem je prikazano 40 filmova u konkurenciji

Nagrađeno je pet filmova i dodijeljena su tri posebna priznanja u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma. Najbolji film, ove godine čak njih dva, je izabrala i publika festivala, koji se održao od 26. do 29. studenog u Rijeci na više lokacija i online.

Za nagrađeni igrani film, 'Krhko', žiri u kojem su bili francusko-alžirski redatelj Azedine Kasri, redateljica Nikica Zdunić i student Ervin Pavlaković, je ocijenio da ima izvrsnu strukturu, sjajno izvedene tranzicije između fikcionalnog i stvarnog svijeta upotrebom zvuka, koji se dodatno smisleno povezuje sa značenjem samog filma. Film implicitno otvara mnoga pitanja, ali ne ostaje nedorečen, iako vrlo intiman, to je film s kojim se gotovo svatko može poistovjetiti, ističe se u obrazloženju nagrade filmu, koji je nedavno osvojio i prvu nagradu 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Posebno priznanje dobio je mađarski redatelj Dániel Füzes za igrani film 'Frka' koji je 's obzirom na samu tematiku i njezinu obradu, po kompleksnosti i dramaturgijije iznimno vješto izveden jer daje dojam dugometražnosti'. U dokumentarnoj kategoriji, žiri - hrvatski redatelj Ivan Ramljak, Ivan Grgur, prošlogodišnji STIFF-ov favorit publike i student Mihovil Burić, glavnu je nagradu dodijelio filmu 'Sve mačke su sive u mraku' autora Lasse Lindera.

'Svaki kadar u ovom filmu mogao bi biti zasebno umjetničko djelo, no Linder ne umire u ljepoti svojih kadrova, nego vizualima priča istovremeno toplu i začudnu ljudsku priču, prepuštajući nam odluku s kojom ćemo emocijom nakon filma ostati', obrazloženo je.

Film Blankove škole dokumentarnog filma 'Još uvijek ne znam' mlade redateljice Bele Bračko-Milešević, nastao u kućnoj radinosti, dobio je posebno priznanje za 'inovativan i maštovit vizualni pristup, intimnu poetsku naraciju, zanimljiv tretman zvuka'. O najboljem animiranom filmu ove su godine odlučivali nezavisna animatorica Antonija Veljačić, prošlogodišnji STIFF-ov pobjednik, češki animator Martin Smatana i studentica Karla Drašković.

Žiri je nagradu za najbolji animirani film dodijelio filmu 'Zorg II' autora Audena Lincolna Vogela budući da se radi o 'zaokruženom animiranom iskustvu koje kombinira brojne animirane tehnike, a razigrana priča na vrlo se pametni način poigrava našim asocijacijama.' Posebno priznanje dodijelilli su francuskom filmu 'Prašnjavo more' autorice Héloïse Ferlay 'zbog njegovog vizuala od vune i filca. Iako se film bavi teškom temom, zahvaljujući mekim materijalima i prekrasnom osvjetljenju, ova delikatna priča postaje toplo iskustvo.'

Nagradu publike ove su godine po prvi put u povijesti STIFF-a osvojila dva filma sa jednakim brojem glasova: 'Ondine', igrani film redatelja Tomasza Sliwinskog i dokumentarni film 'Za tebe' autora Ronje Hemma.

STIFF je prvi hrvatski međunarodni festival posvećen recentnoj produkciji isključivo studentskog filma, a pokrenut je 2014. u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci. Ove je godine održan i bogat popratni program posvećen zvuku: Zvučne okupacije galerijskog, virtualnog, radijskog i javnog prostora u Rijeci. Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom i Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja, EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!