HRVATSKA KOPRODUKCIJA

Film koji je režirala Mirjana Karanović ušao na Sundance

03.12.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Sundance Film Festival objavio je izbor filmova koji su ušli na festival što se održava početkom 2016., a među njima je i redateljski prvijenac velike srpske glumice Mirjane Karanović ‘Dobra žena’, u produkciji Snežane Penev iz Srbije, a manjinski koproducent je hrvatski Nukleus film. 'Dobra žena' će tako svoju svjetsku premijeru imati na Sundanceu

U sinopsisu filma stoji da je 'Dobra žena' priča o pedesetogodišnjoj Mileni, domaćici iz gradića u Vojvodini. Milena je u braku s uspješnim građevinskim poduzetnikom Vladom, a u okvirima balkanskog patrijarhalnog društva njihov je brak gotovo savršen - imaju lijepu kuću i dvoje prekrasne djece. Milenino buđenje počinje nakon rutinskog liječničkog pregleda, kad doktor posumnja da ima rak. Uzrujana, odlučuje potisnuti spoznaju o bolesti tako što se prihvaća manijakalnog proljetnog čišćenja. Za vrijeme čišćenja Milena otkrije VHS-vrpcu sa snimkama ratnih zločina koje je vladina jedinica počinila nad civilima tijekom rata. Od tog trenutka pratimo njezine pokušaje da se nosi s tom spoznajom i napore da očuva jedini oslonac u životu - svoju obitelj. Počinje drugačije gledati na ljude oko sebe i ponovno promišljati sve one sitnice koje je dotad uzimala zdravo za gotovo. Odluke koje će donijeti označit će kraj starog i početak novog života.

Film 'Dobra žena' režirala je Mirjana Karanović, na scenariju su uz poznatu glumicu radili Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitoj priči. Glume Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković.

Karanović je jednom prilikom uoči snimanja kazala kako je došla u godine kada shvaća da je dovoljno posebna i kreativna da ne mora čekati da neke stvari dođu do nje, već ih može inicirati. 'Ukoliko budem čekala, možda nikada neću dočekati da sudjelujem u nekim pričama i temama koje me zanimaju. Pokušala sam to sama napraviti i malo pomalo sam došla do toga. Tako je nastao scenarij', kazala je Karanović za Blic.