priča o životu festivala

Festivalska povijest u monografiji 'Varaždinske barokne večeri-50 festivalskih godina'

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 11:56
  • Objavljeno 29.09.2020 u 11:56
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Varaždinske barokne večeri

Kroz pet festivalskih desetljeća Varaždinskih baroknih večeri održana su 952 koncerta, predstavljali su se publici domaći i strani glazbenici, a festival je od nekoliko dana u matičnom gradu prerastao u festival europskog i svjetskog glasa

Njegova je polustoljetna povijest sažeta na više od 300 stranica monografije na kojoj je radilo 20 suradnika, a predstavljena je u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a.

„Pratim festival od početaka i na neki sam način bio involviran. Tko god će sljedećih 25, pa i 50 godina pisati o Varaždinskim baroknim večerima, istraživati glazbenu baštinu Varaždina i baroka neće preskočiti ovu knjigu, koja na najljepši način zaokružuje 50 festivalskih godina, a u njoj je naglasak stavljen na hrvatske ansamble, hrvatske soliste i Varaždince koji su zadužili Barokne večeri”, istaknuo je urednik izdanja mr. sc. Ernest Fišer dodajući kako upravo ova monografija potvrđuje epitete kojima se Varaždin dići kao grad baroka, glazbe i cvijeća.

Detaljno je u njoj popisana i diskografija festivala, programi kroz festivalska desetljeća, a aktualna je i jer su u njoj zabilježena i ovogodišnja događanja. Monografija nastavlja i bogatu aktivnost Koncertnog ureda Varaždin, koji ove godine slavi 25 godina rada i organiziranja Varaždinskih baroknih večeri.

”Mi brinemo o notnoj arhivi, baštini baroka u Hrvatskoj, istraživanjima i izdavaštvu. Izdavaštvu u smislu diskografije, izdavanja nota i knjiga. Jedna od tih knjiga je i ova monografija koja obuhvaća priču o životu festivala, svjedok je jednog vremena i zahvala ljudima koji su radili na ovom festivalu. Ona je na ponos nama i hrvatskoj kulturi. Obuhvaća velik broj činjenica, fotografija i bit će zanimljiva i javnosti. Barokne večeri su više od festivala!”, naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Uz urednika i organizatore festivala na predstavljanju monografije „Varaždinske barokne večeri-50 festivalskih godina” govorio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je istaknuo kako se festival u posljednjih 15-tak godina otvorio prema svijetu i Europi promovirajući i hrvatsku glazbenu baštinu, dok je ravnatelj VBV-a Davor Bobić najavio moguće partnere za iduću godinu 51. Varaždinskih baroknih večeri-Sloveniju ili Irsku, ovisno o epidemiji koja je u mnogočemu ograničila i planove organizatora u ovoj jubilarnoj godini, no ipak su Varaždinske barokne večeri odoljele svim izazovima i ponudile ljubiteljima glazbe nove glazbene poslastice i promovirale domaće glazbenike koji njeguju izvođenje barokne glazbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!