INTERVENCIJE U SPLITU

Festival posvećen položaju žene u Dalmaciji

15.05.2013 u 15:39

Bionic
Reading

U petak, 17. svibnja, u Splitu se održava jednodnevni festival Intervencije koji će se baviti aktualnim i važnim pitanjima geopolitičkog, kulturnog i ekonomskog položaja Splita unutar europske mediteranske periferije

Tema festivala koji će se održati u Gradskom kazalištu mladih na Prokurativi u Splitu je i rasprava o ekonomskoj situaciji u Dalmaciji te o utjecaju krize na položaj žena. To je posebno važno pitanje i tema tribine u vremenima kada se u Splitu i Dalmaciji razmahao prevladavajući patrijarhalni svjetonazor.

Jedna od organizatorica, Maja Miše, skrenula nam je pažnju na gostovanje prof. dr. Costasa Douzinasa, redovitog profesora na Sveučilištu Birckbeck u Velikoj Britaniji.

Profesor Douzinas održat će predavanje o situaciji na europskoj periferiji - Mediteranu. 'Sociološke studije su pokazale da, što je manje prihoda u kućnom proračunu, to više raste obiteljsko nasilje i prevladavajući patrijarhalni svjetonazor unutar obitelji i općenito u društvu', ističe Maja Miše.

Ona naglašava da je takav trend posebno istaknut i vidljiv u Dalmaciji baš zbog izrazite deindustrijalizacije i zbog gašenja velikih tvrtki koje su zapošljavale uglavnom žene. Na festivalu će biti i projekcija filma Katastroika te rasprava o filmu.

Bit će riječi i o situaciji da su u Dalmaciji u vremenima krize mladim ljudima uglavnom dostupni prekarni poslovi. To isto tako sužava prostor za zapošljavanje ženama, čime dodatno dominira tradicionalni rodni obrazac ponašanja zbog ekonomske ovisnosti žena.

Intervencije se održavaju u suradnji sa 6. Subversive Festivalom s naglaskom na temu Mediterana. Nakana festivala je potaknuti uključivanje javnosti u raspravu o ključnim problemima života u gradu.

U radu panela 'Žene, rad i ekonomska kriza' će sudjelovati Jagoda Milidrag Šmid Valerija Barada, Suzana Kunac i Tihana Rubić, a tribinu će moderirati Antonija Primorac. U 19 i 30 je predavanje prof. Costasa Douzinasa uz moderiranje Maje Miše. Na kraju druženja će biti projekcija filma 'Katastroika' autora Arisa Chatzistefanoua i Katerine Kitidi iz Grčke.