Od 29. svibnja do 3. srpnja

[VIDEO/FOTO] Ljetne večeri HNK u Zagrebu: Bogat program počinje svečanim koncertom u subotu, a zatvorit će ga večer posvećena Arsenu Dediću

26.05.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Od 29. svibnja do 3. srpnja na prostoru oko Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održat će se čiji bogat program u subotu otvara svečani koncert povodom Dana državnosti i Dana grada Zagreba, a zatvorit će ga večer posvećena Arsenu Dediću.

Najavljujući Festival na konferenciji za novinare u srijedu, intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je riječ o još jednom projektu kojim taj teatar nastoji odgovoriti na pandemijske okolnosti, te kazalište sa svim njegovim programima što više približiti publici.

"Neke stvari u teatru nastaju tako da se smišljaju i osmišljavaju, a neke se stvari u teatru naprosto dogode, jer teatar je sam po sebi na određeni način i ogledalo stvarnosti. Tako se dogodio i ovaj festival", rekla je Vrgoč.

Zagreb: Konferencija za medije povodom održavanja Festivala ljetne večeri Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Pixsell

Uslijed pandemije i nakon razornoga potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb, zagrebački HNK u proljeće 2020. godine počeo je niz umjetničkih intervencija na raznim gradskim lokacijama na otvorenom što je, nakon što su mjere popustile, prošireno i na organizaciju Festivala Ljetne večeri, čije je prvo izdanje, kako je istaknula Vrgoč, privuklo veliku pozornost javnosti.

S planom da taj festival postane dio redovitoga programa, ove godine održat će se drugo izdanje, koje na platou ispred kazališta i na travnjaku prema Muzeju za umjetnost i obrt donosi bogat program večeri arija, poetskih performansa, baletnih nastupa, folklora i dramskih čitanja, s nastupima najpriznatijih umjetnika iz sva tri ansambla HNK-a, Drame, Opere i Baleta ali i nekih gostiju.

  • +11
Konferencija za medije povodom Ljetnih večeri u HNK Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Program u subotu 29. svibnja otvara svečani koncert u povodu Dana državnosti i Dana grada Zagreba. U programima "Čarolija ljeta" i "Balet u predvečerje" predstavit će se plesači baleta HNK-u Zagrebu, operni umjetnici nastupit će u programima "Opera u predvečerje" i "Miris ljeta", a najavljen je i zajednički program Drame, Opere i Baleta pod nazivom "Lipanjska rapsodija".

Umjetnički program Opere ravnatelj tog ansambla Giorgio Surian najavio je kao svojevrsnu audiciju za mlade operne snage, koje će kroz četiri koncerta - kratkih izvedbi opera Seviljski brijač, Figarov pir, Ljubavni napitak te u Večeri operete, "pokazati svoje sposobnosti". "Riječ je o kratkim, jednostavno režiranim operama u izvedbi naših budućih mladih opernih snaga, kako bismo vidjeli prave talente", rekao je Surian.

Najavio je i dvije izvedbe opernih solista u kombinaciji s dramskim ansamblom HNK-a, koji će ove godine, po riječima ravnatelja Drame Ivice Buljana, na Festivalu nastupiti s raznolikim programom poetskih performansa koji se "prirodno nastavlja na repertoar kojim se Drama bavila čitavu prošlu godinu, kada je poezija na neki način postala zaštitni znak Drame".

Riječ je o dvjema večerima poezije s odabirom pjesnika od klasičnih do suvremenih; jednoj, koja će biti posvećena suvremenim hrvatskim pjesnikinjama te drugoj, večeri novih prijevoda slavenskih pjesnika, dok će večeri kombinirane s operom biti posvećene pjesnikinjama Božici Jelušić i Ireni Vrkljan.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina ove je godine odabrao isključivo klasičan balet, pa će tako članovi ansambla u sklopu programa izvoditi ulomke iz najpoznatijih bijelih baleta, Labuđe jezero u koreografiji Vladimira Malakhova, te iz nove baletne premijere u sljedećoj sezoni, baleta Gizelle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza. Svaki program počet će kratkim prikazom svakodnevnih vježbi kojima plesači počinju dan.

Jakovina je posebno najavio koprodukciju HNK-a Zagreb s Baletom Preljocaj i Francuskog instituta u Hrvatskoj, koja 4. lipnja otvara baletni program Festivala Ljetne večeri gostovanjem francuske Urbane grupe plesne intervencije (Groupe Urbain D'Intervention Dansée, GUID) izvođenjem ulomaka iz koreografija Angelina Preljocaja.

Najavljen je i nastup Ansambla LADO s kolažom plesnih i vokalno-instrumentalnih točaka, a program 3. srpnja zatvara večer pod nazivom "Arsenal ljetne noći" posvećena Arsenu Dediću uz gostovanje njegove udovice Gabi Novak.

Večer Arsenu u čast osmišljava glazbenik Ante Gelo, a sudjelovat će glumci Ana Begić, Ivan Colarić, Dragan Despot, Goran Grgić, Igor Kovač, Iva Jerković, Marin Klišmanić, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Silvio Vovk, Siniša Popović, Slavko Juraga i Tesa Litvan.

Program Festivala Ljetne večeri ostvaruje se uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, čija je direktorica Martina Bienenfeld ocijenila kako je riječ o još jednom sjajnom projektu kojim HNK Zagreb pridonosi kulturnome životu grada.