IZLOŽBA U HAMBURGU

Feministička umjetnost 1970-ih ili 'divne prljavice'

23.03.2015 u 09:11

  • +3

'Feministička umjetnost'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Birgit Jürgenssen (1949-2003) Nest

Bionic
Reading

Izložba posvećena feminističkoj umjetnosti koju je postavio njemački muzej Hamburger Kunsthalle otkriva svijet fascinantne političke i umjetničke provokacije. 'Feministička avangarda 1970-ih', kako se izložba i zove, pokazuje se kao vibrantna umjetnička i ženska reakcija na muški svijet u kojemu i dalje živimo

'Sedamdesetih godina prošlog stoljeća feminističke umjetnice dobro su prodrmale tadašnju art scenu. Radile su performanse u kojima ih se u javnosti hvata za stražnjicu, pozirale su u provokativnim pozama raširenih nogu ili bi umjesto kecelje oko vrata objesile – štednjak', opisuje njemački tjednik Der Spiegel u svojoj pohvalnoj kritici što se, između ostaloga, nudi na izložbi 'Feministička avangarda 1970-ih' u Hamburgu.

Umjetnice čija su djela izložena u Hamburger Kunsthalle, Der Spiegel opisuje kao 'divne prljavice', a među njima se mogu naći imena Cindy Sherman, Ane Mendiete, VALIE EXPORT, Birgit Juergensen, Ulrike Rosenbach, Francesce Woodman, Helene Almeide i mnogih drugih, sveukupno njih više od trideset.
Na izložbi se može vidjeti više od 150 djela feminističke umjetnosti koja dolaze iz bečke zbirke Sammlung Verband, koja su prvi put u povijesti umjetnosti imala namjeru 'reformirati prikaz žene'. Zajedničko je svim umjetnicama da su odrastale u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata te su se u svojem umjetničkom djelovanju vodile krilaticom da je privatno ujedno i političko.

Izložbu 'Feministička umjetnost 1970-ih' možete od 13. ožujka do 31. svibnja pogledati u Hamburger Kunsthalle.