PISCI SAVJETUJU

Evo kako napisati kvalitetan roman

  • Autor: G. K.
  • Zadnja izmjena 29.10.2013 15:54
  • Objavljeno 29.10.2013 u 15:54
Pisci, kolaž

Pisci, kolaž

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

Nađite računovođu, apstinirajte od seksa, kratite, ponovno pišite, onda ponovno kratite i, ako sve ostalo propadne - pomolite se. Slavni autori Ian Rankin, Elmore Leonard, Zadie Smith, Hilary Mantel, Will Self, Jonathan Franzen, Neil Gaiman, Margaret Atwood, P.D. James, Annie Proulx i Philip Pullman donose svoje savjete za pisanje kvalitetne fikcije

Elmore Leonard tvrdi da je upotreba priloga 'smrtni grijeh', a u nastavku pročitajte što je velikan izbjegavao i čemu je težio u pisanju. Provjerite kako su ostali pisci postigli statuse književnih zvijezda.

Joe Schildhorn/BFAnyc/Sipa

Joe Schildhorn/BFAnyc/Sipa

Izvor: Sipa Press / Autor: Joe Schildhorn/BFAnyc/Sipa

Elmore Leonard
1. Nikad nemojte otvoriti knjigu opisom vremena. Ako je samo zbog stvaranja atmosfere, a nije reakcija lika na vrijeme, ne želite odugovlačiti. Postoje očekivanja. Ako ste, kojim slučajem Barry Lopez, koji ima više načina od Eskima da opiše led i snijeg u svojoj knjizi 'Arctic Dreams', možete se baviti vremenom koliko želite.

2. Izbjegavajte prologe: mogu biti dosadni, posebno prolog koji dolazi nakon uvoda koji dolazi nakon uvodne riječi autora. Ali to je uobičajenije u publicistici. Prolog u romanu je pozadinska priča i možete je ubaciti u bilo kojem dijelu. Postoji prolog u romanu 'Sweet Thursday' Johna Steinbecka, ali to je OK jer lik u knjizi objašnjava poantu mojih pravila. Kaže: 'Volim puno priče u knjizi i ne volim kad mi netko opisuje kako lik koji priča izgleda. Želim iz načina na koji priča i što govori sam dokučiti kako izgleda.'

3. Nikad nemojte koristiti nijedan glagol osim 'rekao je' kako biste razvili dijalog. Linija dijaloga pripada liku, a glagol je piščevo zabijanje nosa u taj dijalog. Ali 'rekao je' puno manje intruzivno zvuči od 'uzdahnuo je', 'upozorio je', 'lagao je'…

4. Nikad nemojte koristiti prilog kako biste modificirali glagol. Upotreba priloga na taj način je smrtni grijeh. Autor se time bespotrebno izlaže, koristeći riječ koja ometa i narušava ritam razmjene. Imam lik u jednoj od svojih knjiga koji objašnjava 'kako je pisala povijesne romanse pune silovanja i priloga'.

5. Držite uskličnike pod kontrolom. Nije vam dopušteno više od dva ili tri na 100.000 riječi proznog teksta. Ako imate fetiš na uskličnike poput Toma Wolfa, ali i uz njegovu umješnost u korištenju, možete ih nabacati na gomilu.

6. Nikad ne koristite riječ 'iznenada' ili frazu 'all hell broke loose'. Ovo ne zahtijeva objašnjenje. Primijetio sam da pisci koji koriste 'iznenada' imaju tendenciju gubiti kontrolu kad je riječ o uskličnicima.

7. Koristite regionalni dijalekt štedljivo. Jednom kad počnete sricati riječi u dijalogu fonetski i nakrcavati stranicu apostrofima, teško ćete se zaustaviti. Primijetite način na koji Annie Proulx koristi dijalekt iz predjela Wyominga u zbirci kratkih priča 'Close Range'

8. Izbjegavajte detaljne opise karaktera, već ih je sve upotrijebio Steinbeck.

9. Nemojte ulaziti u najsitnije detalje u opisima mjesta i stvari, osim ako niste Margaret Atwood i imate sposobnost oslikati scene jezikom. Ne želite da opisi uspore radnju i tijek priče.

10. Nastojite izbaciti dijelove koje čitatelji imaju tendenciju preskakati. Razmislite o tome što vi preskačete tijekom čitanja romana: guste paragrafe za koje odmah uočavate da imaju previše riječi.

Moje najvažnije pravilo koje sumira prethodnih deset je: 'Ako vam zvuči kao pisanje, napišite ponovno.'

promo fotografije

promo fotografije

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografijeMargaret Atwood
1. Ponesite sa sobom olovku za vožnju avionom. Penkale se kvare i cure. Ako špica olovke pukne, ne možete je naoštriti tijekom leta jer ne smijete imati oštre predmete. Stoga uzmite dvije olovke.

2. Ako se obje olovke slome, možete noktom popravljati rečenice na metalu ili staklu.

3. Uzmite nešto na čemu ćete pisati. Papir je dobra opcija. U stisci, možete iskoristiti i komad drva ili vlastitu nadlakticu.

4. Ako pišete na računalu, uvijek osigurajte tekst dodatno ga spremajući na memorijski stick.

5. Radite redovito vježbe za leđa. Bol ometa u rasuđivanju i razmišljanju.

6. Nastojite zadržati čitateljevu pažnju (što će funkcionirati bolje ako možete zadržati svoju). Nažalost, ne poznajete čitatelje unaprijed, tako da je taj pokušaj u maniri lovljenja ribe praćkom po mraku. Ono što fascinira čitatelja A, čitatelju B bit će dosadno do nepodnošljivosti.

7. Trebate dobar rječnik, gramatiku i snažan osjećaj za realnost. Pisanje je posao, a također nalikuje i kockanju. Neće vam osigurati penziju, drugi vam mogu malo pomoći, ali uglavnom ste sami u tom pothvatu. Nitko vas nije natjerao da se time bavite, sami ste izabrali, stoga prestanite jadikovati.

8. Nikad nećete moći pročitati vlastitu knjigu s nevinim iščekivanjem koje dolazi s prvom opojnom stranicom nove knjige, koju niste sami napisali. Već ste bili iza kulisa. Vidjeli ste kako je radila magija i znate trikove kako su zečevi prokrijumčareni u šešir. Stoga zamolite prijatelja ili dvojicu da pročitaju tekst prije nego što ga pošaljete nekome u izdavačkoj industriji. Taj prijatelj ne bi trebao biti netko s kim ste u romantičnoj vezi, osim ako ne planirate prekinuti.

9. Nemojte sjediti sami, dugo izgubljeni u sredini šume. Ako ste promašili u radnji ili proživljavate blokadu, vratite se istim koracima da uočite gdje je sve pošlo po krivu. Onda krenite drugim putem. Ili promijenite glavnog junaka ili junakinju. Promijenite stranicu kojom otvarate priču.

10. Molitva bi mogla upaliti. Možda čitanje neke druge knjige ili konstantna vizualizacija vašeg 'Svetog Grala' - objavljene, završene verzije knjige.

Daniel Kasap/PIXSELL

Daniel Kasap/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Jonathan Franzen

1. Čitatelj je prijatelj, a ne protivnik ili promatrač.

2. Fikcija koja nije autorovo osobno putovanje u nešto zastrašujuće ili nepoznato nije vrijedna pisanja, osim ako nije isključivo za honorar.

3. Nikad ne koristite 'onda' kao veznik, imamo 'i' za tu funkciju. Supstitucija s 'onda' lijeno je rješenje za previše upotrebe veznika 'i' na stranici.

4. Pišite u trećem licu, osim ako se vrlo snažno i inspirativno prvo lice ne obznani kao neodoljivo i nezamjenjivo.

5. Kad informacija postane besplatna i univerzalno dostupna, opsežno istraživanje za roman obezvrijeđeno je tom činjenicom.

6. Najčišća autobiografska fikcija zahtjeva inventivnost. Nitko nikad nije napisao veću autobiografsku priču od Kafkine 'Preobrazbe'

7. Vidjet ćete više akcije dok mirujete nego dok ste u potjeri.

8. Sumnjivo je da bi itko s internetskom vezom na radnom mjestu mogao dobro pisati fikciju.

9. Zanimljivi glagoli su rijetko vrlo zanimljivi.

10. Morate voljeti prije nego što postanete nemilosrdni.

BlackBerry

BlackBerry

Izvor: Screenshot / Autor: BlackBerry

Neil Gaiman

1. Pišite.

2. Stavite jednu riječ ispred druge. Nađite pravu riječ i zapišite je.

3. Dovršite što ste pisali. Što god trebate napraviti da dovršite priču, napravite.

4. Sklonite bilješke sa strane. Pročitajte praveći se da ih prvi put vidite. Pokažite ih prijateljima čije mišljenje cijenite i koji imaju afinitet za temu vašeg pisanja.

5. Upamtite: kad vam ljudi kažu da je nešto loše ili ne funkcionira za njih, uglavnom su uvijek u pravu. Kad vam kažu što je točno loše i kako da to popravite, uglavnom su uvijek u krivu.

6. Popravite tekst. Zapamtite, prije ili kasnije, prije nego što dosegne savršenstvo, bit ćete prisiljeni ostaviti sve što ste radili i krenuti dalje na pisanje druge stvari. Savršenstvo je kao lov na horizont. Morate se nastaviti kretati.

7. Smijte se vlastitim šalama.

8. Glavno pravilo pisanja je: ako radite s dovoljno samopouzdanja i uvjerenja, smijete si dopustiti bilo što (to bi moglo biti pravilo za život kao i za pisanje, ali definitivno stoji za pisanje). Stoga pišite priče onako kako trebaju biti napisane, po vama. Pišite iskreno i ispričajte ih najbolje što znate. Nisam siguran da postoje druga pravila. Barem ne ona koja vrijede.

promo fotografije

promo fotografije

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

P.D. James

1. Povećajte fond riječi. Riječi su sirov materijal za vašu vještinu. Što je veći vaš vokabular, efektivnija je moć pisanja. Mi koji pišemo na engleskom dovoljno smo sretni da pišemo na najbogatijem i raznovrsnijem jeziku na svijetu. Poštujte tu činjenicu.

2. Čitajte raznovrsno i bez predrasuda. Loše pisanje je zarazno.

3. Nemojte samo planirati da ćete početi pisati – pišite. Samo uz pisanje, a ne fantaziranje o tome, razvijamo osobni stil.

4. Pišite ono što trebate napisati, a ne ono što je trenutačno popularno ili ono za što mislite da će se dobro prodavati.

5. Otvorite um za nova iskustva, posebno zbog proučavanja drugih ljudi. Ništa što se dogodi piscu, koliko god bilo sretno ili tragično, nije bačeno.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hilary Mantel

1. Jeste li sigurni u odluku da želite pisati? Onda unajmite računovođu.

2. Pročitajte 'Becoming a Writer' Dorothee Brande. Onda učinite ono što ona nalaže, iako mislite da je nemoguće. Posebno ćete mrziti savjet da pišete ujutro, ali ako uspijete, to će biti najbolja stvar koju ste učinili za sebe. To je knjiga o tome kako se postaje autor iznutra.

3. Napišite knjigu koju biste voljeli i sami pročitati. nemojte pisati za određeno tržište ili publiku. To će najvjerojatnije iščeznuti do vremena objavljivanja vaše knjige.

4. Ako imate dobru ideju za priču, nemojte pretpostavljati da mora formirati proznu naraciju. Možda će bolje funkcionirati kao drama, scenarij ili pjesma. Budite fleksibilni.

5. Budite svjesni da sve što se pojavi prije prvog poglavlja možete i preskočiti. Nemojte tamo stavljati ključne tragove.

6. Prvi paragrafi često mogu biti isključeni.

7. Koncentrirajte svoju negativnu energiju na točku promjene. Ovo je posebno važno za povijesnu fikciju. Kad je vaš lik nov u nekoj situaciji ili se stvari mijenjaju oko njega, to je dio kad trebate zastati i popuniti detalje njihova svijeta. Ljudi obično ne uočavaju svoje svakodnevno okružje ili dnevnu rutinu, pa kad je pisci krenu opisivati, može djelovati kao da se previše trude instruirati čitatelja.

8. Opisi moraju djelovati u skladu s određenim mjestom, ne smiju biti samo 'ukrasni'. Obično djeluje bolje ako unutar njih postoji i ljudski element, obično je efektivnije ako dolazi iz impliciranog stajališta nego iz Božje perspektive. Ako je opis obojen gledištem lika koji opaža, postaje dio njegove definicije i akcije.

9. Ako zaglavite, maknite se od stola. Prošećite, okupajte se, odspavajte, napravite pitu, crtajte, slušajte glazbu, meditirajte, vježbajte, što god radili, nemojte ostati zaglavljeni u problemu. Ali nemojte telefonirati ili ići na zabave, ako to učinite, tuđe riječi i misli, zamijenit će mjesto vaših. Otvorite mjesto za njih, stvorite prostor. Budite strpljivi.

10. Budite spremni na sve. Svaka nova priča ima drugačije zahtjeve i može vam ponuditi priliku da razbijete sva pravila. Osim pravila broj jedan: ne možete ponuditi svoju dušu književnosti ako razmišljate o plaćanju poreza.

Screenshot

Screenshot

Izvor: Promo fotografije / Autor: Screenshot

Annie Proulx

1. Radite polako i pažljivo.

2. Kako biste osigurali da radite polako, pišite na papiru.

3. Pišite polako i na papiru, samo o stvarima koje vas zanimaju.

4. Razvijajte vještinu kroz godine predanog čitanja.

5. Nadopisujte i uređujte sve do ne ostvarite najprikladniju frazu, rečenicu, odjeljak, priču, poglavlje.

Screenshot

Screenshot

Izvor: Promo fotografije / Autor: Screenshot

Philip Pullman

Moje glavno pravilo je da ne sudjelujem u ovakvim anketama koje me udaljuju od pravog posla.

Screenshot

Screenshot

Izvor: Promo fotografije / Autor: ScreenshotIan Rankin

1. Puno čitajte.

2. Puno pišite.

3. Naučite biti samokritični.

4. Saznajte koje je kritike dobro uvažiti.

5. Budite uporni.

6. Nađite priču vrijednu pisanja.

7. Nemojte odustati.

8. Upoznajte tržište.

9. Nađite način da vam se posreći.

10. Ostanite sretni.

Screenshot

Screenshot

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Will Self

1. Nemojte se osvrtati na tekst dok niste napravili cijeli okvir, samo započnite pisanje od zadnje rečenice prošlog dana. To sprečava loše emocije i omogućava vam da ostvarite supstancijalno djelo prije nego što pređete na pravi posao, a to je…

2. Uređivanje teksta.

3. Uvijek nosite blok za pisanje. Informacije se u kratkoročnom pamćenju zadržavaju tri minute, pa ako nije na papiru, prijeti vam opasnost da izgubite misao ili ideju zauvijek.

4. Prestanite čitati fikciju, to su ionako laži i tamo nećete pronaći ionako ništa što već ionako ne znate (uz pretpostavku da ste već u prošlosti pročitali znatno velik broj fikcijskih djela, ako niste, onda ionako nećete postati autor dobre beletristike).

5. Znate li za ona tjeskoban osjećaj neadekvatnosti i prevelike izloženosti dok čitate vlastitu prozu? Opustite se uz svijest da vas ta senzacija nikad neće napustiti, bez obzira na to koliko uspješni ili razvikani postanete. To je intrinzični osjećaj koji prati pravo pisanje i treba ga cijeniti.

6. Volite život i pišite o njemu. Postoji i više nego dovoljno knjiga o knjigama.

7. Ako pišete roman smješten u suvremeno okruženje, trebate pisati dugačke odlomke u kojima se ne događa ništa osim opisa gledanja TV-a.

8. Život pisca je osuda na samoću, ako niste spremni na to, nemojte se 'prijavljivati'.

9. Pripremite se na povremena mučenja koja su organizirali sadistički čuvari vaše imaginacije.

10. Promatrajte sebe kao malu korporaciju. Odvedite se na team building vježbe (duge šetnje). Priredite si božićnu zabavu na kojoj ćete stajati u kutu vaše sobe za pisanje, vikati glasno sami na sebe dok ispijate bocu bijelog vina. Onda masturbirajte pod stolom. Sljedeći dan osjećat ćete dubok osjećaj nelagode i srama.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Wikipedia

Zadie Smith

1. Čitajte puno knjiga u djetinjstvu. Trošite više vremena na to nego na bilo koju drugu aktivnost.

2. Kad odrastete, probajte čitati svoja djela kao što bi ih čitao stranac ili, još bolje, neprijatelj.

3. Nemojte romantizirati svoju vokaciju. Možete pisati dobre rečenice ili ne možete. Ne postoji stil života spisateljice. Sve što vrijedi ono je što ostavite na stranici.

4. Izbjegavajte svoje slabosti. Ali to činite bez da uvjeravate sebe da stvari koje ne možete napraviti nisu ni vrijedne toga da se naprave. Nemojte maskirati nesigurnosti i propitivanja s prezirom.

5. Ostavite pristojnu količinu vremena između pisanja, uređivanja i objavljivanja.

6. Izbjegavajte klišeje, grupe i velike tulume. Prisutnost grupa neće vam poboljšati pisanje.

7. Radite na računalu koje je isključeno s interneta.

8. Štitite vrijeme i prostor u kojem pišete. Držite ga podalje od svih, čak i od ljudi koji su vam najvažniji.

9. Nemojte brkati nagrade s postignućima.

10. Govorite istinu kroz koji god filtar je ispričali. Pomirite se sa životnom tugom koja dolazi iz konstantne nemogućnosti postizanja zadovoljstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!