IZLOŽBA U SPLITU

Evo kako je Sinjska alka izgledala kroz tri stoljeća

22.04.2015 u 10:08

  • +10

Izložba '300 godina Alke'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arhivska građa Viteškog alkarskog društva u Sinju

Bionic
Reading

Izložba fotografija '300 godina Alke' otvorena je u povodu obljetnice te viteške igre u utorak u splitskom Fotoklubu, gdje će publika do 4. svibnja moći vidjeti 30 fotografija iz povijesti Sinjske alke

Najstarije fotografije datiraju još iz 19. stoljeća, a fotografije iz novijeg perioda posjetiteljima se predstavljaju putem video projekcije.

Fotografije za tu izložbu, kako je rečeno, odabrane su iz bogate arhivske građe Viteškog alkarskog društva (VAD) u Sinju.

Dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac ocijenila je kako je riječ o izvornim fotografijama kojima su ovjekovječeni događaji na Sinjskoj alci.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić rekao kako je 300. obljetnica Sinjske alke jedan od najvažnih nacionalnih događaja ove godine u Hrvatskoj.

'Ovo je godina Alke', rekao je Jukić, dodajući da je izložba samo jedan u nizu događaja kojim se promiče jubilarna 300. alka.

'U svibnju ove godine organizirat ćemo znanstveni skup o Sinjskoj alci. U tijeku je i snimanje dokumentarnog filma o njoj, a najvažniji događaj bit će 8. kolovoza, kada ćemo u Sinju otvoriti Muzej Sinjske alke', rekao je Jukić.

Istaknuo je da je Viteško alkarsko društvo iz arhiva u Veneciji nedavno dobilo opsežnu dokumentaciju, pisanu građu iz 1715. godine, kad je bila bitka kod Sinja protiv turskih osvajača, a u spomen koje se već 300 godina održava Sinjska alka.

'Tu građu sada pregledavamo i ona će biti predstavljena na znanstvenom skupu o Sinjskoj alci u svibnju ove godine', rekao je Jukić.

Predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić istaknuo je kako su mnogi članovi tog kluba kroz povijest bili vezani za sinjski kraj i konje, simbole Sinjske alke.

'Dok je sinjske Gospe, bit će i Sinjske alke', rekao je Klarić, što su nazočni popratili pljeskom.

Jubilarna 300. sinjska alka održat će se 9. kolovoza ove godine.