'ANARHIZAM I DRUGI OGLEDI'

Eseji Emme Goldman na internetu

02.11.2009 u 13:44

Bionic
Reading

'Anarhizam i drugi ogledi' Emme Goldman novi je besplatni naslov na internetskim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige

Djelo 'Anarhizam i drugi ogledi' donosi kratak pregled tekstova, pamfleta i članaka američke političke aktivistice Emme Goldman, poznate kao jedne od prvih predstavnica anarho-komunizma i feminizma.

Goldman je rođena 1869. godine u carskoj Rusiji, u obitelji židovskog porijekla, te je 1886. emigrirala u SAD. Tamo se priključila anarhističkom pokretu. Zbog svojih stavova je bila proganjana, a 1901. uhićena je i osumnjičena za sudjelovanje u atentatu na predsjednika SAD-a Williama McKinleyja. Bila je jedna od prvih žena koja se zalagala za kontracepciju. Godine 1917. je zbog protivljenja ulasku SAD-a u rat protjerana u Rusiju, gdje je bila svjedokom Oktobarske revolucije. Tamo se razočarala u boljševičku vlast te promijenila svoje stavove, odbacivši svako nasilje osim u samoobrani. Godine 1936. podržavala je republikansku stranu u građanskom ratu u Španjolskoj. Umrla je 1940. godine u Kanadi.

Na internetskim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno je 108 naslova.