PREMIJERA 28. SVIBNJA

'Elektra' u riječkom HNK: Dramatičan doživljaj kakav se rijetko viđa

27.05.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Nova premijera Opere HNK Ivana pl. Zajca, Straussova 'Elektra', pod dirigentskom palicom Villea Matvejeffa, na rasporedu je 28. svibnja, što će ujedno biti i njezina riječka praizvedba koja otvara novo poglavlje opere u Rijeci

Slavni maestro Herbert von Karajan svojedobno je izjavio kako nitko ne bi smio dirigirati 'Elektrom' poslije šezdesete godine zbog rizika od srčanog udara tijekom posljednjih stranica. Njen dramatični libreto Huga von Hofmannsthala zahtijevao je ekspresivnu glazbu koju je Richard Strauss znalački skladao, stopivši oba aspekta opere; glazbeni i scenski, najavljuju iz riječkog HNK čijem je opernom ansamblu 'Elektra', kako kažu, veliki izazov i iskorak, kako zbog same glume i glasa solistica, zanimljivih scenografskih rješenja koja predstavljaju odmak od ustaljenih kazališnih navika, scene prepuna oživljenih umjetničkih djela, tako i zbog, 'naravno, snage Straussove glazbe'.

Operom dirigira Ville Matvejeff, a dramaturg-redatelj je Marin Blažević koji kaže kako su se u ulogama glavnih protagonistkinja našle 'jednako impozantne solistice čija su imena garancija spektakularnog opernog doživljaja'.

Elektra u riječkom HNK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Šokčević

Kao Elektra nastupa njemačka sopranistica Maida Hundeling, koja je karijeru gradila u brojnim istaknutim internacionalnim opernim kućama, poput Royal Opera Housea, Bečke narodne opere, Praškog narodnog kazališta, Huston Grand Opere i drugih. Osim vokalno, njena Elektra, objašnjava Blažević, zahtjevna je i jer u sebi nosi 'psihološku kompleksnost i opsesivnu želju za osvetom umorenog oca'.

Ostala dva ključna ženska lika, Krizotemis i Klitemnestru, tumače finska solistica Helena Juntunen i hrvatska mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

''Elektra' uistinu jest onakva kakvom ju i samo ime karakterizira; električna, što u dramskoj radnji i ekspresivnoj glumi, što u spektakularnoj Straussovoj glazbi. Glazbeno izuzetno složena i zadivljujuća, ova opera sadrži teške dionice za soliste, napose za njemačku sopranisticu Maidu Hundeling koja pjeva naslovnu ulogu te one za brojni orkestar čiji će vas zvuk zalijepiti za kazališna sjedala', najavljuju iz riječkog HNK u kojemu će se 'Elektra' prikazati 28. svibnja i 1. lipnja.