UKRADENO BLAGO

Egipat od Berlina traži Nefertiti

24.01.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Egipat je objavio u ponedjeljak da je Berlinu predao službeni zahtjev za povrat poprsja Nefertiti, izloženog u Berlinu, koje bezuspješno traži desetljećima zbog njegova ilegalnog iznošenja iz zemlje.

Egiptolog Zahi Hawass, koji vodi Veliko vijeće za antikvitete i godinama se bori za povrat što većeg broja artefakata u matičnu zemlju, objavio je u priopćenju da je predao službeni zahtjev za povrat uz podršku premijera Ahmeda Nazifa i ministra kulture Faruka Hosnija.

Zahtjev je upućen Hermannu Pezingeru, koji vodi zakladu njemačkih državnih muzeja, uključujući i Neues Museum u Berlinu gdje je izloženo poprsje, dodaje se u priopćenju.

Poprsje slavne kraljice je 1912. otkrio njemački arheolog Ludwig Borchardt. Egipat smatra da je arheolog odmah shvatio jedinstvenost, umjetničku kvalitetu djela i njezinu povijesnu važnost i ilegalno ju iznio iz zemlje.

Njemačka ponavlja da se protivi povratu poprsja unatoč inzistiranju egipatskih vlasti i tvrdi da ju je legalno kupila 1913.

Bista Nefertiti, stara 3.400 godina, dio je pet neprocjenjivih djela izloženih u inozemstvu, čiji povrat traži Egipat.

Priopćenje navodi da je 1946. predan službeni zahtjev za povrat.

Tada su savezničke vlasti upravljale Njemačkom i odgovorile da nisu nadležne za taj predmet.

U prosincu 2009. je Friederike Seyfried, direktorica egipatskog muzeja i kolekcije papirusa u berlinskom Neues Museumu istaknula da su egipatski dužnosnici više puta tražili povrat tog poprsja preko medija, ali da vlada do sada nije izrazila službeni zahtjev.