ANDREA ZLATAR VIOLIĆ:

'Dubrovačke ljetne igre ostaju u povijesnoj jezgri Dubrovnika'

15.12.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre neće biti izbačene iz dubrovačke povijesne jezgre, poručila je u nedjelju navečer iz Dubrovnika ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je zajedno s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i gradonačelnikom Androm Vlahušićem obišla novoobnovljeni prostor Lazareta, nakon obnove namijenjen isključivo kulturi

Najava Zlatar Violić iz listopada kako će upravo Lazarete biti novi 'dom' Dubrovačkih ljetnih igara izazvala je oštre reakcije dijela tamošnje javnosti.

No, ministrica je večeras pred novinarima opovrgnula potpuno preseljenje tog festivala, istaknuvši kako će se programi Igara sigurno izvoditi barem na lokacijama od povijesnog značenja poput Kneževa dvora ili ispred crkve sv Vlaha. Ipak, dobar dio programa izvodit će se upravo u staroj dubrovačkoj karanteni.

'Lazareti će biti u potpunosti iskorišteni, ali naravno nećemo napustiti staru povijesnu jezgru, naročito povijesna mjesta koja su desetljećima vezana za festival. Sve prilagodbe su moguće, ali ispred crkve sv. Vlaha i u Kneževu dvoru program će ići dalje i pokušat ćemo pomiriti tihi život sa živošću koju donosi suvremeni turizam', rekla je Zlatar Violić.

Predsjednik Josipović kazao je kako ovaj prostor Lazareta otvara novu dimenziju bavljenja kulturom.

'Čestitam svima koji su radili na ovom projektu. On otvara novu dimenziju bavljenja kulturom i već mogu zamisliti što će se sve ovdje događati u svakoj sferi umjetnosti', rekao je Josipović.

Gradonačelnik Vlahušić je za Lazarete rekao kako su produžetak najpoznatije dubrovačke ulice Stradun, koji će omogućiti kvalitetan život Grada izvan samih zidina.

'Riječ je o pet tisuća metara četvornih namijenjenih isključivo kulturi. Radovi obnove su trajali više od dvije godine, a potrošeno je 34 milijuna kuna, s time da preostaje još završiti dvije zadnje lađe. Ukupna cijena će na kraju biti oko 40 milijuna kuna', izvijestio je Vlahušić.

Inače, predsjednik Josipović, ministra Zlatar Violić i gradonačelnik Vlahušić pogledali su u Lazaretima i prvi nastup, onaj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo, a neposredno prije toga u obišli su i dubrovačko klizalište.