USTAVNI SUD ODLUČIO

Društvo prijatelja dubrovačke starine nastavlja upravljati zidinama

05.03.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Društvo prijatelja dubrovačke starine priopćilo je jutros da se odlukom Ustavnog suda o privremenoj obustavi Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline - Društvu omogućuje nastavak upravljanja dubrovačkim zidinama, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti tog Zakona s Ustavom.

Ustavni sud jučer je, naime, donio privremenu mjeru obustave primjene nedavno donesenih izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, radi sprječavanja posljedica koje bi mogle nastati primjenom odredbi.

Tajnik Društva Niko Kapetanić izjavio je kako su njihova očekivanja od pravne države u ovom trenu ispunjena.

Čekamo nastavak procesa i dokazivanja protuustavnosti donesenih izmjena Zakona. Mi ćemo i dalje upravljati zidinama, prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom, na najbolji način, kao što više od 50 godina brinemo i radimo na zaštiti, obnovi i rekonstrukciji dubrovačkih zidina, rekao je Kapetanić.

Inače, prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, Društvo je predalo Ustavnom sudu krajem veljače.

Po mišljenju Društva ovakav zakon "predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske, jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva i uvodi se pravna nesigurnost s teškim i nepopravljivim posljedicama. Prijedlogom se traži da Ustavni sud utvrdi krši li osporeni Zakon, osim trodiobe vlasti i ustavna načela razmjernosti, nepovredivosti prava vlasništva, prava na žalbu i pravično suđenje te načelo zabrane retroaktivnosti zakona", navodi se u današnjem priopćenju Društva.

Kako se dodaje , "člankom 36. Zakona o obnovi Dubrovnika raskida se ugovor Društva s Gradom Dubrovnikom o upravljanju zidinama, sklopljen u prosincu 2009. i koji važi do 2019., čime se teško oštećuje Društvo. Inicijativa za promjenu Zakona i oduzimanje zidina Društvu, potekla je od dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je zbog financijskih interesa želio oduzeti upravljanje zidinama Društvu, kako bi ih mogao komercijalizirati u cijelosti", ističu iz Društva prijatelja dubrovačke cjeline.

Podsjećaju da se "pojedinačni pravni poslovi mogu poništavati samo na sudovima, a ne zakonima" te da bi "na ovaj način poništenje ugovora između Društva i Grada Dubrovnika, koje je predvidio ovaj zakon, zadiralo u neovisnost pravosuđa".

Zakon pored toga predstavlja i povredu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda budući da se Društvu onemogućio pristup sudu i žalba jer je sam zakonodavac (Hrvatski sabor) preuzeo ulogu suda proglašavajući ugovor ništavim, navodi se u priopćenju Društva.

„Naš prijedlog za ocjenu ustavnosti direktno ukazuje na velik broj nepravilnosti u zakonu koji je stupio na snagu. Obraćanjem Ustavnom sudu Društvo želi zaštititi kulturnu baštinu Dubrovnika, dokazati neustavnost Zakona i osigurati da se o zidinama brinu oni čiji je jedini cilj očuvanje kulturnog identiteta zidina i Dubrovnika“, izjavio je Denis Orlić, predsjednik Društva.

Društvo prijatelja dubrovačke starine neovisna je, nevladina, neprofitna građanska udruga, osnovana 1952. godine u svrhu očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine. Društvo od 1969. upravlja i skrbi o gradskim zidinama Dubrovnika, koje su jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u svijetu, a skrbi i o drugim kulturnim spomenicima dubrovačkog kraja poput stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima.