TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Druga sezona 'Dobre bitke' u strahu pred pokličem: 'Ubijmo sve pravnike!'

  • 07.04.2018 u 14:20

  • Bionic
    Reading

    Nakon prve sezone, u kojoj se uglavnom bavila pokvarenim financijašima koji su svojim petljanjem uništili ušteđevine čak i svojih najbližih, druga sezona 'Dobre bitke' počinje - a zatim se i nastavlja - smrću odvjetnika u okolini glavnih likova

    Negdje u četvrtoj epizodi nove, druge sezone serije 'Dobra bitka', glavna junakinja Diane Lockhart (Christine Baranski) u jednom trenutku kaže: 'Vidjela sam neki dan jednog mahnitog čovjeka na ulici koji je na sav glas vikao svašta o predsjedniku i o svijetu u kojem živimo. Ono što me uplašilo bilo je to što je njegovo urlanje zvučalo točno kao moj unutarnji monolog'.

    Izvrstan je to opis tona i atmosfere u kojem se (barem zasad) odvija druga sezona ove serije. Na površini je to i dalje priča o fino ispoliranom svijetu najbolje plaćenih čikaških odvjetnika, ali - kao što implicira i špica u kojoj, još od prve sezone, eksplodiraju skupocjeni predmeti - ispod te površine bukti solidan potencijal bijesa, nemira i nepravde za jedan poveći kaos.

    Svemu tome valja pridodati i shakespeareovu poznatu rečenicu iz Henrika VI: 'Ubijmo sve pravnike!' pod kojom je druga sezona ove serije i najavljivana u medijima, pa će nam odmah biti jasno da ova serija u svojem drugom izdanju ne namjerava počivati na lovorikama običnih proceduralnih priča o slučajevima koji dolaze u otmjenu firmu, nego da nam namjerava servirati popriličnu količinu serijalizirane drame.

    Smrt odvjetnika istaknuti je moment već u prvoj epizodi, gdje se većina naših serijskih junaka okuplja na sprovodu Carla Reddicka, jednog od partnera i osnivača tvrtke u kojoj sada radi Diane Lockhart. Smrt Carla Reddicka vrlo je neugodna za firmu jer znači gubitak jednog od najvažnijih klijenata, pa partneri na sprovodu počinju kovati planove kako spriječiti taj gubitak vrbujući pokojnikovu kćerku - Liz Lawrence (Audra McDonald), koja je upravo otpuštena iz ureda javnog tužitelja zbog uvredljivog tweeta o Trumpu. Ovako prikazan, zaplet djeluje poprilično pravocrtan, ali uopće nije - epizoda neprekidno vrluda: od komemoracije, preko sprovoda do karmina u kući pokojnika, od Dianeina kašnjenja na sprovod zbog zadržavanja na sudu, gdje ju je zadržao nesposoban bivši partner u ulozi suca, preko zabune u razgovoru s kolegom o kojem se sprovodu radi i saznanja da je netko ubio jednog kolegu odvjetnika uz poklič: 'Ubijmo sve pravnike!', pa sve do odlaska jedne od glavnih partnerica u konkurentsku tvrtku.

    Foršpan za drugu sezonu serije 'Dobra bitka' Autor: YouTube

    Sve se to događa tijekom samo jedne epizode i da nije čvrste ruke i dobre strukture scenarista, priča bi u najboljem slučaju balansirala na rubu raspada sistema, no čvrsta ruka i dobro struktura ovdje postoje još od matične serije iz koje je nastao ovaj spin-off - 'Dobre žene' - pa ni u jednom trenutku nema straha da će se gledatelj pogubiti. Da, i dalje pratimo idejnu liniju serije - onu koja govori da je Dianein život ispao potpuno drugačije nego što se nadala, i dalje u svemu tome pod površinom vrvi mnogo političkog, ali i osobnog bijesa na izvitopereni svijet koji ju je dočekao Trumpovom pobjedom i financijskom prevarom taman kada je htjela poći u zasluženu mirovinu, no ništa ne brinite. Tvorci ove serije čvrsto vas drže za ruku i vode vas od točke A do točke B priče s nevjerojatnom lakoćom. Čak i onda kada superpolirani i smjerni glavni likovi na kraju odluče uzeti mikrodoze halucinogenih droga.

    Valja još nešto napomenuti. Iako se gotovo sve nove američke serije na neki način bave životom u Trumpovu svijetu i odnosom glavnih likova prema njemu, 'Dobra bitka' jedna je od rijetkih koja zadržava istu količinu šoka, nevjerice i ljutnje više od godinu dana nakon što je Trump stupio u Bijelu kuću. Vidi se to i po naslovima epizoda u drugoj sezoni - u prvoj je to '408. dan', u drugoj '415. dan', pa je zatim '422. dan' i tako redom, sve prema rednom broju dana koliko Donald Trump predsjeda Sjedinjenim Državama. Likovi u ovoj seriji očito su žestoki anti-trumpovci, odlučni da se nikako ne mire sa svijetom u koji ih je novi predsjednik doveo, i to se vrlo često referencira kako u glavnim pričama epizoda, tako i u pozadinskim opservacijama, nerijetko gorko humorističnima.

    Izvrsna špica druge sezone serije 'Dobra bitka' Autor: YouTube

    'Dobra bitka', međutim, tu ima jedan mrtvi kut. Njezini su antitrumpovski borci za istinu i pravdu ipak superprivilegirana elita, kako intelektualna, tako i financijska, pa čak i po položaju moći. Odvjetnici iz najjačih čikaških odvjetničkih tvrtki sasvim sigurno nisu potlačene mase i ova serija ni sekunde ne skriva sve njihove privilegije, kakvim god osobnim, pa i financijskim problemima bile okrnjene.

    No ova ih je serija svjesna i, iako ih ne namjerava potpuno srušiti uz krik pravedničke klasne borbe, tim je privilegijama postavila stalnu narativnu ugrozu u ovoj sezoni. Čovjek koji je ubio kolegu odvjetnika u prvoj epizodi, naime, nije usamljen. Slučajevi tako izrađenog bijesa prema odvjetnicima počinju se nizati, kako u izravnom i smrtonosnom sukobu, tako i u obliku terorističkih prijetnji biološkim oružjem u samoj Dianeinoj tvrtki. A nepoštena igra kojoj katkad ti isti odvjetnici pribjegavaju ne bi li zaštitili svoj povlašteni položaj prokazat će se čak i u jednom slučaju u jednoj od ranijih epizoda sezone. 'Dobra bitka', dakle, možda nije izravna bitka protiv sustavnih nepravdi klasnoga društva, ali je serija koja je svega toga svjesna i spremna je zbog toga čak i svoje glavne junake dovesti u životnu opasnost.

    No iznad svega, ovo je zabavna, pametna, dinamična serija s hrpom izvrsnih glumaca i posebno jakom ženskom ekipom. Čak i ako vas ne zanimaju pozadinska klasna vrenja, politička ljutnja prema Trumpu i alt-rightu, gledajte je zbog toga i neće vas razočarati.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.