IZLOŽBA U MUO-U

Dopremljena 'Večera u Emausu' glasovitog Caravaggia

28.05.2013 u 20:34

Caravaggio u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Pod jakom policijskom pratnjom u Muzej za umjetnost i obrt dopremljena je slika 'Večera u Emausu' talijanskog slikara Caravaggia

Kao najvrednije umjetničko djelo ikad izloženo u Hrvatskoj, od 5. lipnja do 31. kolovoza u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predstavit će se remek-djelo slavnog talijanskog slikara Caravaggia 'Večera u Emausu'.

Slika je u Zagreb stigla pod posebnim mjerama zaštite, a kao i kod Picassa, prije vađenja iz sanduka mora proći proces aklimatizacije.

Caravaggiovo ulje na platnu iz 1606, dimenzija 141x175 cm, čuva se u Pinakoteci Brera u Milanu, a Italija ga posuđuje Hrvatskoj kao znak dobrodošlice u povodu ulaska u Europsku uniju. Slika, koja prikazuje Isusa nakon uskrsnuća, u Hrvatsku dolazi na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Osigurana svota slike je 60 milijuna eura, a bit će izložena sama u baroknoj dvorani Muzeja. U prethodnim dvoranama postavit će se didaktički paneli o burnom umjetnikovom životu na hrvatskom, talijanskom i engleskom.