PREMIJERA U HNK

Don Quijote Tariqa Alija bit će Luka Dragić

18.01.2016 u 12:28

Bionic
Reading

Prva dramska premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb u novoj kalendarskoj godini bit će u četvrtak 11. veljače predstava "Nove postolovine Don Quijotea" u režiji Paola Tišljarića, prema istoimenu dramskom tekstu Tariqa Alija u kojemu taj pakistanski filozof, autor, filmaš i povjesničar propituje identitet i društvenu poziciju Don Quijotea u 21. stoljeću.

Kako se ističe u najavi, Ali se u drami referira na slavni lik Don Quijotea iz romana "Bistri vitez Don Quijote od Manche" Miguela de Cervantesa, kao i na pisce koji su o njemu pisali, problematizirajući pitanja individualne slobode, nametnutih svjetonazora, zadatosti ponašanja i uvriježenosti mišljenja.

"Kako Tariq Ali sam napominje, pravi neprijatelj Don Quijotea iz 17. stoljeća u Cervanteseovu romanu je dogmatizam: Cervantesovi roditelji, inače Židovi, zbog Španjolske su inkvizicije preobraćeni na kršćanstvo", stoji u najavi.

"Upravo zbog toga, kao borbu protiv dogmi svih oblika, Tariq Ali napisao je dramski tekst u kojemu promišlja važnost i jednakost svih bića; imigranata, vojnika, pjesnika, luđaka, životinja. Kroz vizuru glavnih likova Don Quijotea i Sancha Panse otkrivamo svijet 21. stoljeća na način na koji ga oni vide, što dovodi do defamilijarizacije koja nas potiče na pomisao kako je idealizam subverzivan, nimalo besmislen i nipošto uzaludan", dodaje se.

Ansambl, "okupljen u nekonvencionalnomu istraživanju pojma donkihotizam i što on sve danas može značiti", čine Luka Dragić (Don Quijote), Ivan Glowatzky (Sancho Panza) i Barbara Vicković (Dulcinea), Ivana Boban u ulogama Imigrantice, Bankarice, Žene i Bolničarke; Dušan Gojić u ulogama Bankara, Pripovjedača i Pjesnika; Alen Šalinović u ulogama Ministra financija, Muškarca i Vojnika X, te Katija Zubčić kao Rocinanta i Kristijan Potočki kao Sivonja.

Tišljarić osim režije potpisuje i scenografiju i oblikovanje svjetla, dramaturginja je Valentina Galijatović, kostimografkinja Tea Bašić, a skladatelj Ozren K. Glaser. Oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a scenskog pokreta Matea Bilosnić.

Novi dramski projekt HNK-a Zagreb, nastao u suradnji Drame i Filozofskog teatra, bit će postavljen na maloj sceni HNK-a, u prošle godine inauguriranoj Velikoj pokusnoj dvorani.