nagrađivani tenor

Domagoj Dorotić postao član u ansambla Opere riječkoga HNK

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2020 15:45
  • Objavljeno 28.01.2020 u 15:45
Domagoj Dorotić

Domagoj Dorotić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tenor Domagoj Dorotić od 1. veljače postaje novi član ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, izvijestilo je ovo kazalište.

'Nakon oduševljenja koje je izazvao svojom debitantskom ulogom u Rijeci, Cavaradossija u Puccinijevoj 'Tosci' u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, Domagoj Dorotić će se 1. veljače pridružiti riječkom ansamblu kao prvak kazališta'. priopćio je HNK.

'Za moju su odluku bile ključne probe 'Tosce' u riječkom Zajcu. Svidjela mi se atmosfera, kolege, jer jako je važno biti okružen kvalitetnim ljudima, pravim profesionalcima. Osim toga, ovdje su izvrsni tehnički uvjeti, iznimno kvalitetan orkestar i zbor', kazao je Domagoj Dorotić o razlozima svojeg dolaska, kako stoji u priopćenju. 'Ozbiljan i inovativan program koji riječko kazalište njeguje, upravo onakav kakav je važan za moj pjevački razvoj, ako moram izdvojiti, ipak je bio najpresudniji za odluku. Spremaju se veliki izazovi. Posebno se veselim Ljetnoj klasici i izvedbi 'Tosce' 3. srpnja u Puli. Prije dvadesetak godina pjevao sam u Areni kao zborist u zagrebačkoj 'Aidi' pa će biti uzbudljivo vratiti se na tu pozornicu s riječkom produkcijom 'Tosce'', dodao je Dorotić.

Domagoj Dorotić diplomirao je u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2008. godine. Dvije godine poslije postao je solist Opere HNK u Zagrebu. Od tada je, među ostalim, ostvario uloge u operama 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana pl. Zajca (Juranić), 'Parsifal' R. Wagnera (Treći štitonoša), 'Mazeppa' P. I. Čajkovskog (Andrej), 'Gianni Schicchi' G. Puccinija (Rinuccio), 'Hamlet' A. Thomasa (Laert), 'Ljubavni napitak' G. Donizettija (Nemorino), 'Evgenij Onjegin' P. I. Čajkovskog (Lenski), 'Tosca' G. Puccinija (Cavaradossi), 'Ekvinocij' I. Brkanovića (Ivo) i druge.

Istovremeno je nastupao i u splitskom HNK u operama kao što su 'Macbeth' G. Verdija (Macduff), 'Adel i Mara' J. Hatzea (Adel), 'Nabucco' G. Verdija, 'Cavalleria rusticana' P. Mascagnija (Turiddu), 'Traviata' G. Verdija (Alfredo), 'Ukleti Holandez' R. Wagnera (Steuermann), 'Ernani' G. Verdija (Ernani) itd.

Od gostovanja na inozemnim pozornicama izdvaja se nastup u ulozi Lenskog u Litvanskoj nacionalnoj operi u Rigi. Od 2015. pa do dolaska u Rijeku bio je u angažmanu, u statusu prvaka, u Operi HNK u Osijeku, gdje je nastupao u operama 'Porin', 'Trubadur' i 'Carmen'. Često je nastupao i koncertno, surađujući s istaknutim dirigentima i orkestrima. 

Među nagradama ističu se: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi 'Gianni Schicchi', Nagrada hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi 'Crux dissimulata' i za ulogu Fentona u operi 'Falstaff', Nagrada 'Ante Marušić' HNK Split, Nagrada 'Vladimir Ruždjak' zagrebačkog HNK za ulogu Cavaradossija u operi 'Tosca', priopćio je riječki HNK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!