dokumentarni.net

Dodijeljena nagrada 'Dokumetar' za najbolji domaći dokumentarac 2022. godine

19.06.2023 u 10:02

Bionic
Reading

U zagrebačkom Dokukinu KIC je u četvrtak dodijeljena Nagrada Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2022. godine

Cilj ove nagrade u organizaciji portala Dokumentarni.net je daljnja popularizacija i povećanje vidljivosti hrvatskog dokumentarnog filma u javnosti i medijima.

Kao i inače, Dokumetar za naj-domaći dokumentarac dodjeljuje žiri redakcije portala, kojeg su i ove godine sačinjavali Janko Heidl, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević.

Najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom 2022. godine tako je proglašen 'Veće od traume' (Metar60, 2022.) autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Nagradu je žiri obrazložio sljedećim riječima:

'"Veće od traume" film je koji istovremeno ispunjava nekoliko inherentnih funkcija dokumentarnog filma, a u odnosu na društvo referira se višestruko. Osim što, sasvim u skladu s osjetljivom temom, etičnost nikad ne posustaje pred estetikom, film se premeće u jedan od alata društvenog osnaživanja, posredno doprinijevši razvoju dinamike tematizirane grupe. Zainteresirani pristup, koji uvažava različite razine uključenosti protagonistica, podupire osvješćivanje potisnute traume devedesetih, kao i posljedice po sustavno zanemarivane civilne žrtve rata. Stoga se u filmu nazire aktivistička linija zagovaranja terapeutskih praksi usmjerenih na osobni rast i društvenu integraciju, problematizirajući ujedno činjenicu izostanka šire političke podrške sličnim inicijativama.'

Na svečanosti je dodijeljena i nagrada 'Top of the Docs', najboljem domaćem dokumentarcu prošle godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića. Nju je osvojio film 'Zaželi' (Renko / HRT; 2021.) Marija Papića.

Izvor: Društvene mreže