SUMNJIVI ANTIKVITETI

Dnevnici Fride Kahlo su krivotvorine

21.08.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Zbirka slika i dnevnički zapisi prema kojima je rađena knjiga o životu Fride Kahlo najavljena za studeni proglašeni su krivotvorinama

Materijali korišteni za pisanje knjige 'Finding Frida Kahlo' pripadaju Carlosu Noyoli i Leticiji Fernández, vlasnicima antikvarijata La Buhardilla Antiquarios u Meksiku. Sadrže slike, crteže, rukom ispisana pisma i dnevničke zapise čija je autorica navodno poznata meksička umjetnica Frida Kahlo. Prema riječima izdavača iz Princeton Architectural Pressa, radi se o iznimnom otkriću vrijednog izgubljenog arhiva umjetničke dive, no povjesničari umjetnosti tvrde suprotno, prenosi The Art Newspaper.

Mary-Ann Martin, stručnjakinja za djela Fride Kahlo, zbirku je nazvala običnom krivotvorinom i ustvrdila da su 'radovi loši, pisma infantilna, sadržaj sirov, a anatomija crteža podsjeća više na vodič za mesare nego na umjetnička djela'.

Martin je izjavila da bi kao poklonica rada Fride Kahlo bila najsretnija da otkrije njena nepoznata djela, ali da nijedan predmet iz zbirke meksičkog para ne bi prošao test autentičnosti kod procjenitelja aukcijskih kuća Sotheby's ili Christie's.

Knjiga 'Finding Frida Kahlo' na police svjetskih knjižara trebala je stići u studenome ove godine, ali povjesničari umjetnosti uložili su zahtjev za obustavom projekta i dodatnim analizama materijala.