DVOJAC TOMIĆ & KOVAČIĆ

'Did i repa' premijerno u Splitu

28.09.2012 u 15:40

Bionic
Reading

Druga ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split je predstava 'Did i repa' autorskog dvojca Anica Tomić i Jelena Kovačić, rađena prema motivu ruske narodne priče 'Djed i repa'. Premijera predstave je 29. rujna u 19 sati

Iako kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, predstava 'Did i repa' inspirirana je prije svega životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore, koracima vrličkog kola i prodornim odjekom gange. Njena priča započinje u mitskom selu koje možda postoji još jedino u sjećanju. Desetogodišnja djevojčica ljeto provodi s Didom i Babom, daleko od grada i njegove užurbane svakodnevice.

Selo u koje je stigla živi drugačijim ritmom. U njemu životinje i ljudi žive zajedno dok zrikanje zrikavaca i cvrkut ptica neprestano odjekuju. Repa koju sade obećava im sigurniju zimu, a kiša koju čekaju dolazi kao nagrada za strpljenje.

Za djevojčicu to mitsko selo postaje prostor sazrijevanja i čuvar jednog davno minulog vremena.

'Did i repa' su priča o težini i ljepoti života u Zagori, ali i priča o inicijaciji u svijet koji nas je strpljivo učio kako živjeti.

Anica Tomić i Jelena Kovačić prvi put rade u Gradskom kazalištu lutaka Split, a splitska publika imala je priliku vidjeti njihove nagrađivane predstave 'Ana i Mia' i 'Ovo bi mogla biti moja ulica'.

Igraju: Nikša Arčanin, Milena Blažanović, Milana Buzolić – Vučica, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić i Mia Roknić.