57. FESTIVAL IGRANOG FILMA

Debitantski film kreatora Toma Forda u Puli

31.03.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli Zlatko Vidačković predstavio je na konferenciji za novinare u Puli prvih deset filmova iz međunarodnog programa Europolis-Meridijani koji će biti prikazani na ovogodišnjem 57. pulskom filmskom festivalu

Riječ je o filmovima raznovrsnih žanrova s najvećih svjetskih filmskih festivala od kojih su neki nagrađivani, a ostali su odabrani, kako je rekao, 'na osnovi afiniteta i iskustva s pulskom publikom'.

Tako će program Europolis-Meridijani 10. srpnja otvoriti britanski film 'Vojvotkinja' (The Duchess) redatelja Saula Dibba, koji je festivalsku premijeru imao u Torontu. Slijedi prikazivanje drame austrijsko-francusko-njemačke produkcije 'Lourdes', redateljice Jessice Hausner, koja je na festivalu u Veneciji dobila nagradu kritike FIPRESCI.

U sklopu međunarodnog programa Festivala igranog filma u Puli, koji će se održati od 10. do 24. srpnja, bit će prikazani i filmovi 'Samac' (A single man) redatelja Toma Forda, 'Car' (Tsar) Pavela Lungina, francuski film 'Daj mi ruku' (Donne-moi la main) redatelja Pascala Alexa Vincenta, talijanski film 'Veliki san' (Il grande sogno) Michelea Placida, španjolski kriminalistički triler 'Ćelija 211' (Celda 211) redatelja Daniela Monzona i komedija 'Simon Konianski' belgijsko-francusko-kanadske produkcije koju je režirao Miche Walda. Češka kinematografija bit će zastupljena humornom dramom 'Engleske jagode' (Anglicke jahody) redatelja Vladimira Drhe, a kineska kriminalističkim trilerom 'Nesreća' (Yi Ngoy) redatelja Pou-Soija Cheanga.

Govoreći o nacionalnom programu, umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavio je da će poziv za prijave biti otvoren za tjedan dana, a filmovi se mogu prijaviti do 1. svibnja, nakon čega će se na sjednici Festivalskog vijeća objaviti ovogodišnji nacionalni program Festivala igranog filma u Puli.