POSVETA KRALJICI

David Hockney na iPadu napravio vitraj za Westministersku opatiju

01.10.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Britanski slikar, scenograf i fotograf David Hockney osmislio je vitraj za Westminstersku opatiju koji je izradio na iPadu, a koji slavi vladavinu Elizabete II.

Jarko obojeni crkveni prozor na kojemu dominiraju plavo nebo i zelenilo Yorkshire Woldsa Hockney je dizajnirao na svome iPadu, a naručen je u čast Elizabete II. Postavljen je na sjeverni transept Westminsterske opatije, iznad spomenika nekadašnjih britanskih premijera, Roberta Peela, Williama Gladstonea i Benjamina Disraelija, među ostalima.

'Znam da je ovo povijesno mjesto i znam da će moj rad trajati', rekao je Hockney koji je na predstavljanje vitraja u London doputovao iz Los Angelesa.

David Hockney Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Među motivima na vitraju je i rascvjetani glog, kojeg je umjetnik odabrao jer je simbol slavlja. U Westministerskoj opatiji njegov je rad izazvao oduševljenje jer predstavlja 'izravnu, jasnu scenu' koja bi se mogla svidjeti i kraljici, kao velikoj ljubiteljici prirode.

Vitraj je visok 8.5 metara, a širok 3.5. Izradio ga je tim od deset ljudi, a postavljen je na mjesto stakla iz 19. stoljeća, koje je bilo pretežno prazno.