aktivnosti diljem zemlje

Danas je Dan prodavaonica ploča, još stignete uloviti nešto na popustu

20.04.2024 u 17:53

Bionic
Reading

Dan prodavaonica ploča (Record Store Day), uz potporu Hrvatske diskografske udruge, obilježen je u subotu po jedanaesti puta u Hrvatskoj ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima, popustima, sajmovima vinila i gramofonske opreme te druženjima s izvođačima

Iz Hrvatske diskografske udruge (HDU) izvijestili su da su Dan prodavaonica ploča poduprli i ovogodišnji ambasadori: Vlatko Stefanovski, Sunnysiders, Mangroove, Ivan Pešut, 4 Tenora, Ogenj, Sassja i Klinika Denisa Kataneca. Oni su u proteklim danima s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Vlatko Stefanovski je istaknuo da glazba nije ono što slučajno čujemo na radiju, televiziji ili po liftovima i trgovačkim centrima. "Glazba je nešto što je važno, što istražujemo, što volimo, učimo i pažljivo skupljamo", naglasio je.

"Moja kolekcija je, moram priznati, poprilično velika i bogata kolekcija glazbe, raznih vinila, CD-ova, kaseta i itd., ali 20. travnja posjetite svoju prodavaonicu ploča i obogatite vašu muzičku kolekciju s još nekim komadom vinila ili CD-a.", rekao je Stefanovski.

Hrvatski su diskografi za ovu prigodu pripremili popuste - u dućanima diljem Hrvatske i preko webshopova.

U Menart Multimedijalnoj knjižari u trgovačkom centru Avenue Mall organizirano je druženje glazbenika.

Iako se glazba u digitalnom dobu najviše sluša putem glazbenih streaming servisa, iz HDU-a su naglasili da je, prema njihovim podatcima, prošle godine u Hrvatskoj prodano gotovo 140 tisuća primjeraka vinila.

Dan prodavaonica ploča u svijetu se obilježava od 2008. godine.